Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Pixabay

Spectaculaire daling woninginbraken in IJsselstein, maar toename totale criminaliteit

Algemeen 94 keer gelezen

IJsselstein - Het aantal woninginbraken in IJsselstein is in 2020 spectaculair gedaald. Een afname van maar liefst 40 % tegenover het jaar 2019. Daar staat wel tegenover dat de totale criminaliteit in dezelfde periode met 12 % is toegenomen, terwijl die in de gehele regio met gemiddeld 3 % is gedaald.

De daling van het aantal woninginbraken met 40 % is zelfs aanzienlijk groter dan de regionale afname van gemiddeld ‘slechts ‘17 %. De daling wordt deels toegeschreven aan het coronavirus, waardoor mensen meer thuis zijn. Ook ziet de gemeente in de cijfers terug dat criminelen hun werkgebied hebben verlegd naar (online)fraude.

Daartegenover ziet de gemeente dat het aantal gevallen van (jongeren)overlast exposief is gestegen: meer dan een verdubbeling, van 258 naar 533; een toename van 107 % en een beduidend grotere toename dan het regionale gemiddelde.

De hogere criminaliteitscijfers worden verder veroorzaakt door onder meer het aantal winkeldiefstallen en auto-inbraken.

Het aantal auto-inbraken nam in IJsselstein toe met 41 %; van 126 tot 178. Dit is een opvallende trendbreuk. In voorgaande jaren nam het aantal steeds verder af. Ook ten opzichte van de regio steekt IJsselstein in negatieve zin af. Gemiddeld daalde het aantal autokraken in de regio, zelfs met 16 %.

Het aantal gevallen van winkeldiefstal steeg in IJsselstein met 90 %; bijna een verdubbeling. Ook hier een schril contrast: in de regio daalde het gemiddelde aantal winkeldiefstallen, zij het licht.

Conclusies

De gemeente concludeert uit de cijfers dat de maatregelen om woninginbraak in samenwerking met politie en inwoners te beperken het gewenste effect geven en daarom worden voortgezet.

De gemeente verwacht dat het aantal meldingen van jongerenoverlast weer zal afnemen zodra de coronamaatregelen versoepeld kunnen worden. In elk geval zal met onder meer het jongerenwerk en de medewerkers van Handhaving alles op alles worden gezet om de leefbaarheid in de wijken op peil te houden.

En om auto-inbraken te voorkomen denkt de gemeente aan betere openbare verlichting op risicovolle plekken en een gerichte aanpak tijdens surveillancerondes van de politie. Van inwoners wordt gevraagd om voorzorgsmaatregelen te nemen om de kans op auto-inbraak zo klein mogelijk te maken.

Wat betreft winkeldiefstal gaat de gemeente met ondernemers in overleg om de mogelijkheden te verkennen om winkeldiefstal te voorkomen.

De jaarcijfers zijn afkomstig van bureau Regionale Veiligheidsstrategie Midden Nederland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE gisteren
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20
Afbeelding
Op & Top Vrouw bij Sisters Event in Dorpshuis Benschop Nieuws 22 apr, 14:18