Zenderstreken van (heel) vroeger nu online

Algemeen 50 keer gelezen

IJsselstein/Lopik - Goed nieuws! Vinden wij in elk geval. Oude tot zéér oude edities van Zenderstreeknieuws en zelfs voorganger Zenderstadnieuws zijn nu digitaal in te zien op internet, net als de toenmalige uitgave De IJsselsteiner. 

Ze staan in de ‘krantenbank’ van het RHC/Streekarchief Rijnstreek Lopikerwaard, die daarmee flink is uitgebreid. Samen bestrijken deze kranten de periode 1958-1995 en herbergen een schat aan plaatselijke geschiedenis van met name IJsselstein en Lopik. Het digitaliseren is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Historische Kring IJsselstein en dankzij een financiële bijdrage van Stichting Roest Crollius Fonds.
Alle belangstellenden in lokale geschiedenis, en iedereen die gewoon eens in het verleden wil duiken, op zoek naar die ene dierbare herinnering, kunnen de kranten nu raadplegen via de website www.rhcrijnstreek.nl via de knop Kranten. Via het filter Collectie kun je zoeken binnen een of meer van deze kranten. Ook andere zoekfuncties zijn mogelijk.

Met de digitalisering van oude tot zeer oude edities van de plaatselijke kranten is een schat aan lokale journalistiek toegankelijk gemaakt voor elke liefhebber. Het is een omvangrijk project geweest. Waar hebben we het precies over?

We gaan terug naar het begin. In 1957/1958 wordt in IJsselstein en omgeving de eerste Zenderstadnieuws verspreid. Het blad verscheen elke twee weken en kwam voort uit een samenwerking tussen drukkerij De Kroon in de Havenstraat in IJsselstein en de plaatselijke Middenstandsvereniging.
In 1958 verandert de naam in Zenderstreeknieuws, uitgegeven in de regio IJsselstein en Lopik. Tot 25 februari 1987 was het nog altijd een uitgave van drukkerij De Kroon. Hierna werd het een onderdeel van het Utrechts Nieuwsblad BV en uitgegeven door uitgeverij Wegener. Sinds 2015 is het onderdeel van De Persgroep, inmiddels DPG Media geheten.
De collectie van het RHC loopt van 3 juli 1958 tot en met 1 januari 1995. Een groot hiaat vormt helaas de periode van 29 december 1959 tot 2 februari 1961. De latere collectie is vrijwel compleet.

Het blad De IJsselsteiner verschijnt voor het eerst op 13 september 1979 als uitgave van ‘Tot Hoger Streven’, gevestigd in Vianen. In 1984 wordt De IJsselsteiner een editie van Groot Utrecht. De collectie loopt tot en met 24 februari 1987.

Vind ze op

https://rhcrijnstreek.nl/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Afbeelding
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46
• Overhandiging van de cheque door Wob Scholtens, voorzitter van BCM aan Marjon de Jong van 't Bakkershuis
Succesvolle bridgeactie voor Bakkershuis Montfoort Nieuws 25 mrt, 16:00
• Het team Boulemeisjes aan de puzzel.
Puzzelaars klaar! Puzzelen maar! Nieuws 25 mrt, 11:25