Karlok Ho (24) zet zich vol betrokkenheid, humor en enthousiasme in voor het Hospice IJsselstein. (Ingezonden foto)
Karlok Ho (24) zet zich vol betrokkenheid, humor en enthousiasme in voor het Hospice IJsselstein. (Ingezonden foto) Foto:

Vrijwilliger bij het Hospice: ervaring die je niet snel vergeet

Algemeen 91 keer gelezen

Het is van enorm belang dat meer mensen de urgentie, maar ook het plezier voelen om vrijwilligerswerk te doen. Karlok Ho (24) zet zich vol betrokkenheid, humor en enthousiasme in voor het Hospice IJsselstein bij Mariënstein.

IJsselstein - Karlok koos ervoor om naast zijn studie vrijwilligerswerk te gaan doen, in plaats van een betaalde bijbaan. Hij ging uit van een functie in de zorg, omdat zijn moeder daar ook als vrijwilliger heeft gewerkt. Door te googelen kwam hij terecht bij het Hospice in IJsselstein. Hij had voordien eigenlijk nog nooit over het Hospice gehoord. Maar tijdens het lezen over wat het Hospice doet en aan zorg biedt aan de gasten die er verblijven, raakte Karlok geïntrigeerd. Hij vindt het mooi dat je dit kunt bieden aan mensen in de laatste fase van hun leven. Dat is de reden dat hij zich daar heeft aangemeld als zorgvrijwilliger. En het is wat hem voldoening geeft. ‘’Soms is het werk best heftig, en emotioneel. Zoals de keer dat ik een moeder meehielp bij het bieden van de laatste zorg. Dan ben je echt heel dicht bij het verdriet van de moeder en dat raakt jou als vrijwilliger ook enorm. Je breekt ook een beetje van binnen. Maar het is ook heel bijzonder en intiem.’’

Verder geeft hij aan dat er, ondanks de situatie van de gasten, ook echt veel wordt gelachen in het Hospice. Zowel door de gasten als door de zorgmedewerkers en -vrijwilligers. ‘’Je kunt met de gasten altijd een leuk praatje maken’’, zegt Karlok, ‘’Over het algemeen zijn het gewoon echt leuke praatjes.’’ Hij refereert aan één van de gasten, die onder meer last heeft van dementie, maar die alles in het leven positief ziet. ‘’Die kan om álles lachen. Dat is dan ontzettend mooi om te zien.’’

Op de vraag wat zijn advies of tip is aan mensen die nog twijfelen of ze vrijwilligerswerk willen doen, antwoordt hij: “Als je twijfelt, probeer het een keer. Loop een dagdeel mee. Dan kan je ervaren wat het is en hoe het gaat. Aan de hand daarvan kun je beter beslissen of iets bij je past. Maar áls je tijd hebt, zou ik het zeker doen. Het is een ervaring die je niet snel vergeet. En die je veel voldoening geeft.”

De landelijke campagne Mensen maken Nederland vraagt een jaar lang aandacht voor de waarde van vrijwillige inzet en nodigt mensen uit dit ook te doen. Ook de Vrijwilligerscentrale IJsselstein en Lopik haakt aan. Daarom elke maand een interview met een actieve vrijwilliger in IJsselstein of Lopik. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws gisteren
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10