<p>Danny de Vries voor de collage van alle selfies met inwoners, gemaakt in de eerste 100 dagen van zijn burgemeesterschap. <span class="Fotocredit" cstyle="Fotocredit" style="color: rgb(0, 0, 0);">Foto: Margreet Nagtegaal</span></p>

Danny de Vries voor de collage van alle selfies met inwoners, gemaakt in de eerste 100 dagen van zijn burgemeesterschap. Foto: Margreet Nagtegaal

(Foto: Margreet Nagtegaal)

De eerste 100 dagen van burgemeester Danny de Vries

  •   keer gelezen

Burgemeester Danny de Vries is inmiddels 100 dagen de burgervader van Oudewater. De kennismaking verliep vanwege de coronamaatregelen anders dan normaal. Lees hoe de eerste 100 dagen zijn gegaan van de nieuwe burgemeester.


Oudewater – Direct bij binnenkomst in de burgemeesterskamer zie je dat er een andere burgemeester is gekomen. Een paar grote vazen met decoratieve bloemen en een aantal typisch Oudewaterse items staan opvallend op een kast. “Ik heb echt geprobeerd mijn eigen sfeer hier aan te brengen.” Wat nieuwe meubeltjes, een glazen pot met touw uit de touwfabriek, een heksje en een grote collage van allemaal selfies van Danny en de vele ontmoetingen die hij afgelopen 100 dagen had. Het is een indrukwekkende verzameling van blije gezichten, van jong en oud en uit alle lagen van de bevolking.
Danny de Vries was veel op straat, op de wekelijkse markt maar ook gewoon veel aan de wandel overal en nergens tot in de kleine kernen rondom Oudewater. “Ik kwam altijd weer interessante inwoners tegen. Ik had veel persoonlijke gesprekken met mensen. Soms herkenden mensen mij en spraken ze mij zelf aan.” Hij omschrijft deze kennismaking als ruw en rouw. “Er hingen geen vlaggetjes en er waren geen bruisende evenementen.” Wat hem opvalt is dat veel inwoners van Oudewater zeer bevlogen zijn en veel passie hebben voor wat ze doen. En zoveel vrijwilligers! Dat vindt hij indrukwekkend om te zien.

Warm bad

Met alle fractievoorzitters en raadsleden heeft hij inmiddels ook kennisgemaakt. “Soms wandelend, soms digitaal, maar juist nu anders en wellicht diepgaander. Ik zie dat er enorm hard gewerkt wordt binnen de raad.” Danny heeft de kennismaking met de burgemeesters in de regio als een warm bad ervaren. Hij benadrukt dat deze goede verstandhouding met zowel de raad, de inwoners en de regio, heel belangrijk is in de wens voor Oudewater om zelfstandig te blijven. In de 100 dagen die achter hem liggen sprak hij ook veel mensen uit de horeca en van de winkeliers. Die verhalen grijpen hem aan, hij kent uit eigen ervaring de moeite van deze ondernemers op dit moment. “Ik weet hoe zwaar het is en leef erg met ze mee. Voor de toekomst wil ik ook verder kijken. Wat leren we van deze coronatijd? Wat is echt in de knel gekomen? Ik probeer nu binnen de regels ook nog wat ruimte te vinden voor dingen die wel kunnen.” Danny de Vries woont sinds oudejaarsdag in een huurappartement in het centrum van Oudewater. En zo snel kan het gaan, er is inmiddels al een huis gekocht dus een vaste stek komt eraan. “We hebben het echt naar de zin.”

Op de vraag of zijn nieuwe burgemeestersjas hem goed past zegt hij volmondig ja. “Maar er zitten wel wat nieuwe zakken in. Er is dus nog wel wat te leren. Een voorbeeld hiervan is het voorzitterschap van de gemeenteraad. Het is een uitdaging om het in de politieke arena vooral om de inhoud te laten gaan. Ik vind het enorm belangrijk dat er respectvol met elkaar wordt omgegaan. Maar ook zijn rol in de openbare veiligheid is een nieuwe zak in de burgemeestersjas.”

Hij benadrukt nog eens dat hij van een bruisende stad houdt. Helaas was daar in de afgelopen 100 dagen geen sprake van. Prins Carnaval bracht hem wel een persoonlijk bezoek, dat heeft hij erg gewaardeerd. Hij beseft dat doordat evenementen niet door kunnen gaan ook er veel minder voorbereidingen en contactmomenten zijn. “Dat is echt jammer.”

De drie V’s

Danny de Vries kijkt al naar de toekomst van het oude stadje. Hij noemt de belangrijke historische monumenten. “Hoe gaan we het verhaal schrijven? Van toen? Maar ook naar de toekomst gericht. We zijn een stad van toen én van de toekomst.” Danny de Vries vat zijn doel, naar aanleiding van zijn kennismaking, voor Oudewater samen in drie V’s. Verhalen, hierboven al genoemd, Veiligheid en Verbinding. Trefwoorden die hij bij veiligheid en verbinding noemt zijn, aandacht voor drugshandel en criminaliteit, het veilig jezelf kunnen zijn in de breedste zin van het woord en het verbinden van al die enthousiaste mensen en doelgroepen. Daar gaat hij de komende tijd als burgemeester graag mee aan de slag.

De kennismaking van de nieuwe burgemeester met Oudewater in de eerste 100 dagen, is samengevat dus heel positief. “De gedachte dat straks alles weer normaal is - en het dus alleen maar beter kan worden - maakt mij intens gelukkig.”

Oudewater is een stad van toen én van de toekomst

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten