Onder meer zoekt de VOL oude zwartwit foto's die voor de jaren '30 door een straatfotograaf in Linschoten zijn gemaakt tijdens Oranjefeesten, net als tijdens dorpsfeesten op ‘Breedijk’s land'.
Onder meer zoekt de VOL oude zwartwit foto's die voor de jaren '30 door een straatfotograaf in Linschoten zijn gemaakt tijdens Oranjefeesten, net als tijdens dorpsfeesten op ‘Breedijk’s land'. Foto:

Materiaal gezocht voor speciale Oranje Etalage winkel Oud Linschoten

Algemeen 222 keer gelezen

Linschoten - De winkel van Vereniging Oud-Linschoten op Dorpstraat 45 staat als gevolg van de coronamaatregelen nog steeds leeg, maar de etalage is wel in gebruik. Voor de inrichting van de volgende etalage is gekozen voor het thema Oranjefeesten.

 Om dat te realiseren is de VOL-winkelcommissie op zoek naar materiaal. Onder meer is de VOL op zoek naar oude zwartwit foto’s die in de jaren ‘30 door een straatfotograaf in Linschoten zijn gemaakt tijdens de Oranjefeesten. Deze werden na de feesten tentoongesteld in de etalage van de toenmalige rookwarenwinkel van Hendrikse aan Dorpstraat 38.

Door het sparen van sunlightzeep zegels werd het in de jaren dertig voor de gewone man mogelijk om een fotobox te bezitten. Voor die tijd werden foto’s meestal gemaakt in de studio van de stadsfotograaf of dicht bij huis door de straatfotograaf. Oranjefeesten werden wel gevierd maar door gebrek aan een plaatselijke muziekvereniging werd in Linschoten enkele dagen later feest gevierd. Het voordeel van die verlate feesten was, dat er dan een straatfotograaf op het kleine dorp aanwezig was om de feestende Linschoters op de gevoelige plaat vast te leggen. Een week na het feestgedruis werden de zwart-witte fotootjes tentoongesteld in de etalage van de rookwarenwinkel van Kees en later zijn zoon Jo Hendrikse aan Dorpstraat 38. In de kleine etalage was er niet voldoende ruimte om alle foto’s in een keer uit te stallen. Werd er een foto verkocht dan was het ‘gat’ tussen het geëxposeerde materiaal snel weer opgevuld met een nieuw exemplaar. Zo zat er ‘beweging’ in de foto-expositie en bleef het de moeite waard om steeds weer een nieuwe blik op de etalage bij Hendrikse te werpen.

Om het oude gebruik te laten herbeleven in de VOL-etalage het vriendelijke verzoek van de winkelcommissie om oude foto’s van de straatfotograaf te mogen lenen voor een etalage-expositie. Ook al is het niet de etalage van Hendrikse, toch zal een serieuze poging worden ondernomen om de etalage van Hendrikse bij de VOL te laten wederkeren.

De winkelcommissie vraagt tevens te leen historisch rookgerei, ooit tijdens Oranjefeesten gewonnen prijzen of door Oranjevereniging Oranje Nassau uitgegeven zangflyers, oranje sjerpen en strikjes. Ook uw herinneringen aan dorpsfeesten zijn welkom. Info: tel. 0348- 415890 of 06-49798362 of www.oud-linschoten.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 8 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 uur geleden
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws gisteren
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13