<p>Jeannette Starrenburg en Anastasia van der Lugt krijgen steeds meer idee&euml;n over het Vrouwendagprogramma. (Foto: Lysette Vewegen)</p>

Jeannette Starrenburg en Anastasia van der Lugt krijgen steeds meer ideeën over het Vrouwendagprogramma. (Foto: Lysette Vewegen)

(Foto: )

Uitzien naar Internationale Vrouwendag: in september...

  •   keer gelezen

Internationale Vrouwendag viel vorig jaar al in het water en ook de plannen voor de viering van dit jaar verdwijnen even in de ijskast: voorlopig tot 18 en 19 september.


IJSSELSTEIN – Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag, een dag die in 1911 voor het eerst werd gevierd en een jaar later voor het eerst in Nederland. Een dag die staat voor solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen. Wat op 8 maart 1908 begon met een staking van textielarbeiders in New York en een grote vrouwenstaking op 8 maart 1917 in Sint-Petersburg is nog steeds actueel. Ook in ons land, waar het nog steeds niet zo best gesteld is met het bestrijden van huiselijk geweld, zwangerschapsdiscriminatie, het aantal vrouwen in de politiek en hoge functies, gelijke beloning en meer.

Invloed met impact
Dit jaar is het thema van Internationale Vrouwendag: ‘Invloed met Impact’; een thema vol positiviteit waarin vrouwen een sleutelrol hebben. Niet in problemen denken maar in kansen, uitdagingen en mogelijkheden; zeker op onderwerpen die specifiek vrouwen betreffen. En daar kunnen Jeannette Starrenburg, voorzitter van de Soroptimistenclub Utrecht-Nedersticht, en Anastasia van der Lugt, bestuurder van het Fulcotheater, prima mee uit de voeten. Beiden wilden aandacht besteden aan de dag. Een brainstorm leverde al snel een lijst activiteiten op die in het Fulcotheater kunnen plaatsvinden, zoals: films, lezingen, boeken, optredens van vrouwelijke bands en koren, lokale hapjes en drankjes. Genoeg om een weekend te vullen.

Save the date
En dat gaat ook gebeuren: op 18 en 19 september. “We verwachten dat er dan meer mogelijk is en alles is coronaproof uit te voeren”, aldus Jeannette en Anastasia. “En in samenwerking met IJsselsteinse ondernemers. We krijgen nog steeds meer ideeën. Het wordt een leuk, breed en gevarieerd programma, echt voor iedereen.” Met aandacht voor twee goede doelen: Stichting De Ruilfabriek en Stichting Roemeense Kinderhulp.

Ook op 8 maart aandacht voor de Vrouwendag

Internationale Vrouwendag gaat op 8 maart niet ongezien voorbij. De vlag van de Soroptimisten ligt in de etalage bij boekhandel Logica, tussen boeken van vrouwelijke schrijvers. Op het billboard van het Fulcotheater draaien de logo’s van alle organisaties en artiesten die op 18 en 19 september meewerken aan het programma. En de Vrouwendag is volgens Jeannette nog steeds nodig: “Niet voor niets zijn de pijlers van onze vrouwenclub, vertaald: pleiten, bewustwording en actie. Daar zijn wij overigens het hele jaar mee bezig.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten