Iedereen wil de terrassen weer open

  •   keer gelezen

Het was een vreemd gezicht: vorige week stond het terras van Brasserie 1560 een uurtje uitgestald op de Plaats: zonder klanten maar mét het personeel achter de stoelen. De brasserie deed mee met de landelijke protestactie.


IJSSELSTEIN – De horeca heeft het zwaar onder de coronamaatregelen; de horecagelegenheden zijn al maanden gesloten en zelfs terrassen zijn niet toegestaan. Tijdens het mooie weer moesten de horecaondernemers met lede ogen aanzien hoe publiek massaal de parken bevolkte om samen meegenomen of afgehaalde consumpties te nuttigen. Met een stil protest benadrukt Jan de Graauw met zijn voltallige personeel de voor hen onbegrijpelijke logica van het kabinet. “Het is veiliger samenkomen op een terras – en zelfs in een restaurant – waar wij volgens de regels garant kunnen staan voor de veiligheid.” Maar zelfs een terras neerzetten voor afgehaalde consumpties is niet toegestaan: “We mogen niet faciliteren.” ‘U mag wel in het park uw broodje eten maar niet hier’, luidt de veelzeggend tekst die hij ophoudt. Net als de teksten die op de stoelen zijn geplakt: “Bestellingen van klanten die hier normaal zouden zitten.” Volgens Annemiek de Graauw staat het water veel horecaondernemers tot de lippen: “We hebben alles gedaan om positief te blijven en zijn creatief geweest, maar we hebben hard een stip op de horizon nodig.” Veel parttimers in de horeca zijn inmiddels ook al vertrokken door de sluiting en voortdurende onzekerheid.

Blijven geloven

Ook Francs van de Laar, eigenaar van Gastrovino By Frances heeft statafels buiten neergezet met een bord: ‘Terras gereserveerd voor het demissionair kabinet’. Ze lacht: “Als ze komen kan ik met ze in gesprek gaan.” Een utopie, maar wat ze zou willen zeggen: “Terrassen zijn veiliger dan de straten en parken vol mensen die bij elkaar zitten en waar nauwelijks te handhaven is, of de supermarkten waar mensen tegen elkaar botsen. Wij kunnen registreren, handhaven en afschermen; buiten én binnen.” Wat haar betreft kunnen de terrassen open, snel gevolgd door restaurants en winkels. “Die behoefte leeft bij iedereen en leidt tot complete frustratie. Geen horeca en tien minuten winkelen is onwerkbaar. Alles wordt verboden en de maatregelen worden steeds onoverzichtelijker en uitzichtlozer.” Ze blijft positief. “Dat moet wel. Stel je voor dat de horeca de moed verliest, wat blijft er dan nog voor plezier over?”

Terrasseizoen

Jos Epping, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland in de regio IJsselstein én eigenaar van De Kloostertuin wil ook positief blijven. “We staan achter de actie en de landelijke organisatie is achter de schermen hard aan het werk. De overheid moet begrijpen dat ze de horeca beter tegemoet moet komen. De terrassen direct open heeft weinig zin, maar als het warmer wordt en het terrasseizoen begint moeten we echt los kunnen: met zo min mogelijk restricties.” Misschien wordt dat op 23 maart, tijdens de volgende overheidspersconferentie, duidelijk.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten