Foto: Marcel Kraan Fotografie

Basisinkomen

  •   keer gelezen

Ik ben voorstander van het basisinkomen en dit is waarom. Een basisinkomen geeft mensen in dit welvarende land bestaanszekerheid. Iedereen heeft voldoende geld om hier te kunnen leven. Er zijn geen voorwaarden aan verbonden, behalve dat je geregistreerd inwoner moet zijn. Het is daarmee vergelijkbaar met de AOW of de kinderbijslag.


Het is een basis dus de behoefte aan uitbreiding zal blijven bestaan. Maar hiermee kunnen mensen vrij het werk kiezen dat echt bij hen past, met een positief effect op hun werkmotivatie en plezier. Armoedeval is niet aan de orde omdat wat je erbij verdient niet in mindering wordt gebracht. Het biedt meer mensen de mogelijkheid een eigen onderneming te beginnen omdat de zorg voor het primaire levensonderhoud is vervallen.

Eenvoudigste vorm van sociale zekerheid

Maar ook het verdelen van zorgtaken in en om het huis wordt makkelijker omdat deeltijdwerken uitvoerbaarder wordt. En het verschil tussen het zeer gewaardeerde maar niet betaalde vrijwilligerswerk en het reguliere betaalde werk zal vervagen. Om over algoritmes bij de Belastingdienst of ‘fraude’ met de bijstand maar te zwijgen.

Een basisinkomen is de eenvoudigste vorm van sociale zekerheid. Subsidieregelingen of beurzen vervallen. Alleenwonend of samen maakt geen verschil. Omdat iedereen boven de 18 hetzelfde krijgt is controle op de rechtmatigheid van een uitkering amper nodig. Er is alleen een goed bijgehouden en gecontroleerd bevolkingsregister nodig om te voorkomen dat mensen meer dan één basisinkomen ontvangen.

Daarom ben ik dus voorstander van een basisinkomen.

Yolan Koster-Dreese

column wethouder(s) | yolan koster - montfoort

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten