<p>Ook de begraafplaats aan de Lodewijkstraat wordt door de Stichting Onderhoud Begraafplaatsen onderhouden. Foto: Paul van den Dungen</p>

Ook de begraafplaats aan de Lodewijkstraat wordt door de Stichting Onderhoud Begraafplaatsen onderhouden. Foto: Paul van den Dungen

(Foto: Paul van den Dungen)

Montfoortse begraafplaatsen bij kerken in goede handen

  •   keer gelezen

Sinds eind december 2016 wordt er vanuit de vier Montfoortse kerkgenootschappen op hoog niveau het beheer en onderhoud van de begraafplaatsen, groen en gebouwen uitgevoerd door de Stichting Onderhoud Begraafplaatsen Montfoort.


Montfoort - Het is 2014 als namens de gemeente Montfoort wethouder Jan Vlaar in het kader van bezuinigingen de kerkgenootschappen in Montfoort benadert met de vraag of zij een mogelijkheid zien om de begraafplaatsen te gaan verzorgen. Vroeger immers waren het de kerkhoven die door de kerken werden beheerd, maar in Montfoort zijn er geen kerkhoven meer, maar alleen nog begraafplaatsen die in onderhoud bij de gemeente zijn. De kerkgenootschappen namen de uitdaging aan om voor de Montfoortse gemeenschap een aanzienlijk financieel voordeel te behalen. Op initiatief van de eind mei 2019 overleden penningmeester Wout Hek, werd het idee geboren om hiervoor een stichting op te richten.

Met de gemeente Montfoort werd er voor de duur van 5 jaar een beheersovereenkomst aangegaan, die eind december van dit jaar afloopt. Daarin staat onder andere vermeld dat de stichting het beheer krijgt over de begraafplaatsen aan de Julianalaan en de Lodewijkstraat. Vanaf 1 januari 2020 valt ook de Stuivenberg onder het beheer van de stichting. Het bestuur van de Stichting Onderhoud Begraafplaatsen Montfoort bestaat uit voorzitter Co Geelkerken. namens De Rank, secretaris Bart Vlooswijk namens de RK kerk, penningmeester Ada Hek-Hoogendoorn namens de Hervormde Gemeente PKN en als algemeen bestuurslid Cornelis van Vulpen namens de Hersteld Hervormde Gemeente.

Co Geelkerken: “Achterstallig onderhoud en verfraaien van de begraafplaatsen Lodewijkstraat en Julianalaan had prioriteit. Inmiddels ligt de begraafplaats aan de Lodewijkstraat er weer keurig bij met geasfalteerde paden en nieuw grindwerk en werd het huisje opgeknapt. De begraafplaats aan de Julianalaan heeft een nieuwe twee meter hoge haag gekregen, waarmee deze locatie ook een meer besloten karakter krijgt waar mensen in alle rust een bezoek kunnen brengen.” Overigens worden er op de begraafplaatsen aan de Lodewijkstraat en Julianalaan geen nieuwe graven meer uitgegeven. Uitsluitend het bijzetten in familiegraven is nog toegestaan.
Co Geelkerken: “In deze constructie hebben wij de gemeente al veel geld bespaard. Het daadwerkelijke onderhoud besteden wij uit aan lokale bedrijven.’’ Het bestuur wordt ook regelmatig door de inwoners van Montfoort aangesproken over het wel en wee op de begraafplaatsen. Is er iets mis met de groenvoorziening, de bestrating of wat dan ook, dan ondernemen zij actie. “Wij doen dit als vrijwilligers voor zowel gemeente als Montfoortse gemeenschap en zorgen dat iedereen op verantwoorde wijze begraven kan worden.” Ada Hek besluit met te zeggen dat de leden van de stichting er trots op zijn wat zij in de afgelopen jaren hebben bereikt.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten