Tuinvrijwilligers Clarie van de Langenberg (rechts) en Christa Jagers aan het werk in de Kruidentuin aan de Walkade.
Tuinvrijwilligers Clarie van de Langenberg (rechts) en Christa Jagers aan het werk in de Kruidentuin aan de Walkade. Foto: Karin Doornbos

Al volop activiteit in de IJsselsteinse buurttuinen

Algemeen 318 keer gelezen

De tuinen van Eetbaar IJsselstein zijn inmiddels ook buiten de regio bekend. Het populaire groenmagazine ‘Buitenleven’ weidde er vorig jaar een uitgebreid artikel aan en ook het tv-programma ‘Binnenste Buiten’ kwam langs in IJsselstein om de jaarlijkse appelpluk te filmen. Een mooie opsteker voor voor Clarie van de Langenberg en de andere enthousiaste groenvrijwilligers.

IJsselstein - De lentezon laat zich voorzichtig zien, en er wordt hard gewerkt om de tuinen klaar te maken voor het voorjaar. In de groente- en beleeftuin aan de Hooghe Camp zijn de ‘groene doeners’ druk met opruimen, schoonmaken, en er wordt volop geplant en gezaaid. Rabarber, raapstelen en tuinkers zijn een paar voorbeelden van jonge aanplant. In de Historische Kruidentuin aan de Walkade is het spannend welke planten en kruiden er overgebleven zijn na de korte maar pittige vorstperiode in februari. “Eigenlijk zitten we nooit helemaal stil”, zegt Clarie. “Door de zachte winter zijn we tot in december in de tuinen aan het werk geweest.”
Eetbaar IJsselstein bestaat uit een vaste kern van tuinvrijwilligers en daarnaast een aantal mensen die af en toe komen helpen. “We kunnen iedereen gebruiken”, geeft Clarie aan. Ook na bijna acht jaar tuinieren is haar enthousiasme onverminderd. “Het werken in de tuinen is heerlijk ontspannend, en omdat je het samen met anderen doet, ook heel gezellig. Bovendien heb je altijd veel eer van het werk.”
Wel is het de bedoeling om het aantal extra activiteiten rond het tuinieren een beetje in te perken. “Iedere zomermaand een ‘Thee in de Tuin’ gaan we het komende jaar niet doen. Nog los van de huidige coronamaatregelen is dit best intensief om te organiseren.” Clarie wil zich wat meer richten op kleinschaligere activiteiten. “Maar er blijft zeker genoeg te doen.”

Tuinenroute

Op 22 april is het Nationale Zaaidag. “Dan kan iedereen tussen 14.00 en 16.00 uur gratis biologische bloemzaden ophalen in de Hooghe Camptuin.” En ook later in het voorjaar zijn er soortgelijke activiteiten. “Die publiceren we op onze website en Facebookpagina.” Ze heeft ook plannen om een IJsselsteinse tuinenroute op te zetten via de populaire izi.TRAVEL-app. Er komen steeds meer buurttuinen bij en dan is een overzichtelijke wandel- of fietsroute fijn. Want naast de door Eetbaar IJsselstein beheerde Historische Kruidentuin aan de Walkade en de groen- en beleeftuin bij de Hooghe Camp, gebeurt er ook in de wijken veel. Zo vind je bijvoorbeeld in IJsselveld-Oost de proeftuin Poortdijk en in IJsselveld-West de pluktuin Edelstenenwijk. Tegenover het Eiterse Hofje aan de Achtersloot ligt de Wijktuin Achterveld/Groenvliet. “En iets verderop de kruidentuin Ommedracht.” Het bijzondere van de tuinen is, dat ze worden onderhouden door bewoners of vrijwilligers. “Iedereen is welkom om mee te helpen of om te genieten.”


Info: www.eetbaarijsselstein.nl en www.facebook.com/EetbaarIJsselstein

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Een zonnige Lentemarkt in Montfoort.
Zonnig shoppen op Montfoortse lentemarkt Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Zomers dagje de boer op langs agrarische bedrijven Nieuws 21 uur geleden
• Een lange rij mensen neemt afscheid van Marcel Peters.
Afscheid van Marcel met mix van gevoelens Nieuws 21 uur geleden
• Een afscheidsfeestje in de IJsselhal.
Vives wint zijn laatste duel in de Topdivisie Sport gisteren
Afbeelding
Voortgang badmintoncompetitie BC Apollo Sport gisteren
Afbeelding
Montfoort SV'19 op degradatieplek, koploper VVIJ morst punten en ander voetbal Sport gisteren
• Auto beschadigd, inzittenden ongedeerd.
Auto met jonge kinderen in sloot bij Lopik 112 14 apr, 10:54
Afbeelding
Geslaagde Meet & Greet over recreatie, toerisme en streekproducten Nieuws 13 apr, 09:00