Sjanie Hoogenboom doet haar ramen even tijdens het eten koken.
Sjanie Hoogenboom doet haar ramen even tijdens het eten koken. Foto: Margreet Nagtegaal

Is de grote schoonmaak nog wel van deze tijd?

Algemeen 420 keer gelezen

Vroeger deden veel vrouwen aan de grote schoonmaak. Gebeurt dat nu nog? Of ziet het er anders uit? Een artikel vol goede schoonmaakideeën aan het begin van de lente.

Oudewater - De grote schoonmaak is echt iets van vroeger. Zo’n 50 jaar geleden werd het hele huis binnenstebuiten gekeerd na de winter. Sjanie vertelt dat het in RK kringen gelijk liep met de vastentijd. Met Pasen was alles dan weer schoon en fris. Dat paste bij elkaar. “Wij kregen na de Pasen ook steevast onze zomerjas al aan. Of het nu warm was of niet.” Volgens haar is de grote schoonmaak niet meer van deze tijd. De ventilatie in de huizen is nu veel beter en je kunt beter elke keer wát doen. Als adviseuse heeft ze veel leuke tips om makkelijk en snel schoon te maken. “Ik ben ook geen poetser, dus snel en makkelijk spreekt mij aan. Ik boen nooit meer. Met deze producten is het advies aaien en draaien. Dat is niet belastend.”
Haar badkamer doet ze tijdens het douchen. En ramen zemen tijdens het eten koken. “Ik zet mijn aardappelen op, doe in 20 minuten alle ramen, en daarna zijn de piepers gaar.” Een schoonmaakdoek vouwt ze in zessen op zodat ze elke keer een schoon vlak gebruikt zonder elke keer haar doek te moeten spoelen. Sjanie doet elke keer wat en na een jaar heeft ze alles gehad.
Ella Breij adviseert hetzelfde. “Gewoon plannen in je agenda. Maak er gerust een meerjarenplan van. Niet alles hoeft in één keer.” Ella ziet wel de voordelen als je in het voorjaar je grote klussen klaar hebt. “Je kunt dan lekker genieten van licht en zon. Maar doe het vooral zoals het bij jou past.”
Bij het wisselen van zomer- en winterkleding heeft ze een advies. “Kijk alles goed na. Schrijf op wat je nodig hebt aan kleding. Zo koop je bewuster alleen wat je nodig hebt. Planning vindt Ella erg belangrijk. Dat helpt altijd. Bij grote schoonmaak denkt zij ook aan opruimen. “Als je moeilijk iets weg kunt doen, doe het dan in een doos met een datum erop waarop je er weer naar kijkt. Als dan blijkt dat je het niet nodig had kan je het wegdoen.” Laat je huis niet volgroeien met spullen is haar advies. ‘’Dat is onnodige ballast.’’

Is de grote schoonmaak nog van deze tijd? We vroegen het aan twee professionals die van schoonmaken en opruimen hun beroep hebben gemaakt. Ella Breij is organizer. Ze heeft er haar professie van gemaakt om mensen te helpen om hun leven en huis te organiseren. Van haar heerlijke praktische tips waar iedereen wat mee kan. Ook Sjanie Hoogenboom ‘verdient’ als Ha-Ra (schoonmaakprodukten van Hans Raab) adviseuse aan het schoonmaken van je huis. Zie ook www.metella.nl en Facebook.com/Ha-Ra Sjanie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 22 uur geleden
• De huidige bestuursleden: Gerard Vendrig, Piet van Kats en Harry van Rooijen
Hoe mannenkoor St. Caecilia uit Cabauw opeens 100 jaar werd Nieuws gisteren
• Voorzitter Jeanette de Neijs
PSIJ adviseert gemeente en inwoners met vragen in sociaal domein Nieuws 16 apr, 18:00
• Jeroen en Sis openen Deb Butik
Kledingwinkel Deb Butik opent naast Deb Koncept: samen sterk in eigen segment Zakelijk 16 apr, 17:45
• De 18de-eeuwse slingermuur bekend onder de naam 'slangenmuur' is toe aan restauratie.
Mooie plannen voor erfgoedherstel in Montfoort en Linschoten Nieuws 16 apr, 17:12
Foto ter illustratie
Man (32) uit Utrecht in Linschoten opgepakt voor cocaïnehandel 112 16 apr, 15:43
• De huidige vijf leden van het inwonerscollectief SIEL.
Lopiks energiecollectief zoekt betrokken inwoners Nieuws 16 apr, 15:33