<p>Cor Boon (rechts) met de buurt aan de slag. Rechts achter de oude muur van de paardenschuur en het insectenhotel.</p>

Cor Boon (rechts) met de buurt aan de slag. Rechts achter de oude muur van de paardenschuur en het insectenhotel.

(Foto: Margreet Nagtegaal )

Wildemanshoek wordt een bloemenzee

  •   keer gelezen

Cor Boon is vaak op zoek hoe hij de natuur een handje kan helpen. Hij zaaide al eens wilde bloemen op een braakliggend terrein en ontwikkelde zich als imker. Nu zette hij zijn schop in een ander braakliggend terrein: de Wildemanshoek.


Oudewater – Voor wie niet weet wat en waar de Wildemanshoek is. Het terrein ligt tegenover de kruising IJsselvere en Utrechtse straatweg. Het is een braakliggend terrein met een oude muur van een paardenschuur uit 1700. Huisarts Dr. Thier woonde er in die tijd en ook zijn koetsier. Ze gingen dagelijks met paard en wagen hun patiënten langs. Het terrein heeft altijd Wildemanshoek geheten, maar waar de naam precies vandaan komt is niet bekend. Het terrein is nu eigendom van de provincie. Die doen er niet veel aan en via een aantal contacten ging het balletje rollen voor Cor Boon om dit stukje te mogen beheren.

‘Harken’

Hij herstelde samen met Peter de Groot eerst de oude muur, en maakte daarnaast een prachtig stenen insectenhotel. Ook polderprof Klaas-Hemke van Meeteren is er bij betrokken. Er zitten bij elkaar al heel wat uurtjes snoeien en opruimen in. De buurt werd nieuwsgierig en kwam eens kijken wat daar gebeurde. “Ik heb met een flyer een aantal mensen bij elkaar geharkt om te komen helpen.” Dat deed hij letterlijk door met een hark de flyer aan te bieden. Gepaste afstand was natuurlijk belangrijk. Op zaterdag 13 maart is er met een grote groep buren veel werk verzet op het terrein van 400m². Zo werd door de vrouwen onder meer een schelpenpad aangelegd en door de mannen een haagbeuk en heggenroos als afscheiding geplant. Dit wordt uiteindelijk een vlechthaag waar vogels en andere beestjes een prima schuilplaats kunnen vinden. Natuurlijk wordt over alles zorgvuldig nagedacht.

Kruidentuin

Ook hier zal het door wilde bloemenzaad straks een bloemenzee worden. Er komt een kruidentuin met allerlei kruiden die ook geplukt mogen worden. Een greep uit de nieuwe aanplanting kardinaalsmuts, Gelderse roos, vuilboom, bijenboom en Japanse wijnbes. Langs de sloot staat een broedkorf te wachten op nieuwe bewoners. Bij het jaarlijkse snoeiwerk krijgt Cor hulp van het Wellandcollege uit Montfoort. Een klas van de Schakel zal binnenkort het bloemenmengsel inzaaien. De provincie gaf eenmalig een klein bedrag voor onderhoud en het insectenhotel is een cadeau van de Woningbouwvereniging aan Carl Lissenburg. “Een honingraat voor de woningraat.” Verder zijn giften en donaties onmisbaar.
Het wordt beslist een prachtige natuurlijke omgeving om even te zitten op een bankje en te genieten van het uitzicht op de polder. Een weldaad voor mens en dier. Zo moet het worden. In ieder geval is de Wildemanshoek geen wilde woestenij meer, maar een stukje rust aan de rand van Oudewater. Heerlijk om in de lente eens even neer te strijken. Ook te volgen via de Facebook-pagina Wildemanshoek..

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten