<p>Schotema, Brondijk en Walree geven alle info op de website: &nbsp;https://sites.google.com/view/ijsselsteintegenwindmolens/home.</p>

Schotema, Brondijk en Walree geven alle info op de website:  https://sites.google.com/view/ijsselsteintegenwindmolens/home.

(Foto: INGEZONDEN FOTO)

Bedenk wat anders dan windturbines

  •   keer gelezen

Energietransitie, zonnevelden, windmolens en -turbines: veel gemeenten worstelen ermee in het kader van de te behalen klimaatdoelen. Ook Rob Schotema, Harm Jan Brondijk en Frans Walree, inwoners van de wijk Achterveld. Zij startten de petitie ‘Geen windmolens in en om IJsselstein’.


IJSSELSTEIN - Het drietal verspreidde vijfduizend flyers en de teller van de online petitie staat inmiddels op ruim tweeduizend. En er kan nog steeds ondertekend worden via https://geenwindmolensijsselstein.petities.nl. “Natuurlijk zijn we voor duurzaamheid, maar IJsselstein is een postzegel; hier is geen plek voor windturbines; windreuzen van 240 meter inclusief de wieken. Bedenk eens: dat is tweemaal de Domtoren en komt in de buurt van de Eiffeltoren van 270 meter. Dat zie je niet over het hoofd”, aldus de heren. Natuurlijk moet er energietechnisch iets gebeuren vindt het drietal. “Zonnevelden of windmolens kan nog, maar nu worden gemeenten en provincies gepusht door de overheid, terwijl er meer mogelijk is.” Walree schetst: “We zitten met z’n allen in de smalle uitloop van een trechter: de mogelijkheden zijn bij de brede vulopening al zonder inspraak besproken en wij mogen nu kiezen uit de enige mogelijkheden die zijn overgebleven: windturbines of -molens en zonnevelden. En dat terwijl de technologische innovaties een vlucht nemen. Denk aan groene waterstof.” Eveneens belangrijk: “De netbeheerders moeten klaar zijn voor de energietransitie en ook dat kost meer tijd.”
Samenwerken
Brondijk benadrukt: “We zijn geen antigroep. We willen in contact met de politiek samenwerken aan oplossingen met draagvlak. Wij leveren positieve participatie, niet zoals in Montfoort waar de participatie erg zwart-wit en ‘agressief’ is. Wij praten met alle politieke fracties, de wethouder en spreken in de commissievergaderingen. Tot nu toe heeft alleen de VVD zich al uitgesproken tegen windturbines.” De mannen, gesteund door de handtekeningen, adhesiebetuigingen en hulp van inwoners, weten dat er officieel er alleen verkenningen gaande zijn en nog geen besluiten zijn genomen. En dat IJsselstein wil samenwerken met Montfoort, Woerden, Oudewater en Lopik. “Maar er wordt wel gepraat over windturbines in het gebied rond Intratuin. En ten westen van Lopik, maar daar is Schoonhoven niet blij mee: de turbines drukken een stempel op het landschap. Wij willen iedereen wakker schudden.”
Alternatieven
Schotema vindt dat er meer gekeken moet worden naar alternatieven voor energieopwekking. “Zo onderzoekt Nieuwegein de mogelijkheid van aardwarmte. Want al staat heel Nederland vol met windreuzen, dan nog halen we de klimaatdoelstellingen niet.” Hij oppert ook zonnepanelen op de daken: “Tot nu toe is er veel dakoppervlak onbenut en alle beetjes helpen.” Het verzet tegen windenergie in het land groeit en ook daar is samenwerking. “Kijk maar eens op Nederwind.nl, waar wij ons ook bij hebben aangesloten. Het is voor inwoners 2 voor 12.”

Lysette Verwegen

Een windturbine is tweemaal zo hoog als de Domtoren

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten