Vrijwilligers van Hospice Oudewater zijn onmisbaar v.l.n.r. Joop van de Kwaak, Mariska Voois en Tony van der Eijk
Vrijwilligers van Hospice Oudewater zijn onmisbaar v.l.n.r. Joop van de Kwaak, Mariska Voois en Tony van der Eijk Foto: Pr

Vijf jaar Hospice Oudewater, zo mooi

Algemeen 274 keer gelezen

Vanwege het 5-jarig bestaan van Hospice Oudewater een interview met drie vrijwilligers. Unaniem zijn ze het erover eens, werken in het hospice geeft voldoening en is niet zwaar.

Oudewater - Mariska Voois (47) is vrijwilliger van het eerste uur. Toen bekend werd dat er een hospice in Oudewater kwam is ze samen met een vriendin naar de informatieavond gegaan. “Ik had als verpleegkundige veel ervaring met stervensbegeleiding en dat vind ik mooi om te doen. Ik kan veel, maar mag hier niet alles en moest dat wel afleren.” Ze maakte de jaren mee in het huis bij de Schuylenburcht. “Dat was ons plekje. het voelde vertrouwd. In het nieuwe huis moest ik wel wennen, alleen aan de prachtige tuin niet!” Mariska voelt zich opgeladen na een dienst. “Het ontzorgen is zo mooi. Gasten en hun familie hebben dan alle tijd en aandacht voor elkaar. Als je toevallig bij het overlijden mag blijven is dat bijzonder. Heerlijk die rust in het huis.” Joop van de Kwaak (76) is juist één van de oudere vrijwilligers. Ook vanaf de start. Hij vindt het mooi en zinvol. “Doodgaan is heel gewoon. Ieder doet dat op een persoonlijke manier.” Hij heeft veel geleerd in het contact leggen met de gasten. “Soms zijn gasten heel open en vertellen graag over hun eigen leven. Je hebt dan soms mooie en lange gesprekken.” Hij leerde goed te luisteren en te zoeken naar gezamenlijkheid. Hij vindt het fysiek niet zwaar en als hij naar huis gaat doet hij de zorgen in een doosje. Tony van der Eijk (66) is twee jaar vrijwilligster. Door overlijden van haar eigen ouders besefte ze hoe waardevol het is als je thuis kunt sterven. “Een hospice is een goede tweede.” Als vrijwilliger word je goed getraind. “Hoe sta je zelf in het leven? Hoe ga je met sterven om? Je gaat best de diepte in.” Tony vindt het heel waardevol dat er veel ervaringen kunnen worden gedeeld. “Dat is erg boeiend.” In het nieuwe huis begonnen ze voorzichtig met één gast. Sinds een paar weken kunnen er drie gasten worden ontvangen. Er zijn veel aanmeldingen. Helaas is er door corona meer afstand tot elkaar. “Maar ondanks dat, is het meestal gezellig. Dat klinkt raar, maar zo ervaar ik het.”

Op 13 april 2016 werd Hospice Oudewater officieel geopend. Inmiddels verhuisd naar Kerkwetering 11 vieren ze 13 april hun 5-jarig bestaan. Dat doen ze digitaal, Zeventig betrokken vrijwilligers zijn uitgenodigd om digitaal te proosten. Ieder kreeg daarvoor een proosttasje met wat lekkers, gesponsord door ondernemers. Tijdens het digitale feestje wordt er via de app Kahoot een quiz gespeeld met een mooie hoofdprijs. De jaarlijkse collecte verloopt vanwege corona via een QR code die door alle connecties verspreid wordt.

Collecte via een QR code

Het ontzorgen is zo mooi

Margreet Nagtegaal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Recreatieschap werkt aan betere voorzieningen in Nedereindse Park Nieuws gisteren
Afbeelding
Heel veel oude landbouwvoertuigen op historisch oogstfeest Montfoort Nieuws 1 jun., 15:44
Afbeelding
Felicitaties voor 60-jarige huwelijk van bruidspaar Van Dijk Nieuws 1 jun., 07:48
Afbeelding
College IJsselstein biedt Kadernota 2024 aan Nieuws 31 mei, 16:00
Afbeelding
Aanvaller Jordy Keja van SV Lopik na zware tijd terug op niveau Sport 31 mei, 08:30
Afbeelding
Gemeenteraad Montfoort wil meer invloed op zonnevelden Nieuws 31 mei, 08:03
Afbeelding
Kunstroute onder de scheve toren van Linschoten Nieuws 31 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek naar ruimere openingstijden gemeentewerf Montfoort Nieuws 31 mei, 07:57