BioBlitz: een etmaal in de flora en fauna
Algemeen
147
keer gelezen
Op 12 mei gaat het gebeuren: de BioBlitz rond de openbare fruitbomencollectie in de stad. Een etmaal lang inventariseren en vastleggen van alles dat kruipt, vliegt, groeit en bloeit; in het groen, de lucht en het water. Het resultaat: een gedetailleerd beeld van de biodiversiteit in het gebied.
IJSSELSTEIN – De BioBlitz sluit aan bij een groot project van studenten van Larenstein University of Applied Sciences. Zij doen uitgebreid onderzoek naar de unieke IJsselsteinse fruitbomencollectie. “De collectie appel- en perenbomen, jaren geleden bijeengebracht in Zenderpark door George Otter, omvat 1200 bomen die 800 rassen vertegenwoordigen. Van 280 rassen bezit IJsselstein de laatste boom op de wereld”, vertelt Ivon Vrolijk van KlimaatNeutraalIJsselstein (KNIJ). En dat is belangrijk: “Voor het vermeerderen van fruitbomen heb je levend materiaal nodig: de boom. Veel leven kan via zaad, zelfs uit de vriezer, vermeerderd worden, maar appels en peren niet.”
Natuurwaarde
De BioBlits heeft tot doel de natuurwaarde – de biodivrsiteit – rond de fruitbomencollectie in beeld te krijgen. “Dat betekent het waarnemen en tellen van álle flora en fauna rondom de bomen; in en op de grond, in de lucht en het water”, aldus Gerrie Abel. “Daarmee kunnen we ook zien of de biodiversiteit daar groter is dan bijvoorbeeld in het ‘normale’ stedelijke groen met strakke grasvelden, hagen en bomen.” Carin Laarman, bevlogen natuurliefhebber vult aan: “En het geeft informatie over het beheer van de fruitcollectie en het groen. Ook daar kijken de Larensteinstudenten naar.”
Biodiversiteit
Dankzij de eerste onderzoeken is al een zeldzame korstmos ontdekt. Of dat zo belangrijk is? “Zeker”, antwoordt Carin stellig, want in de natuur hangt alles met elkaar samen. “Biodiversiteit zegt iets over de milieukwaliteit. Je ziet de toenemende verarming van de biodiversiteit wereldwijd. Soorten en rassen verdwijnen en dat heeft ook gevolgen voor de voedselvoorziening.”
BioBlitz 12 mei
Het hoogtepunt van alle onderzoek is de BioBlitz op 12 mei. Binnen een etmaal wordt alle flora en fauna in een deel van de fruitcollectie - het Hoge Biezenpark - geïnventariseerd. Op de website www.waarneming.nl/bioblitz/openbare-fruitcollectie-ijsselstein is te zien wat er al allemaal ontdekt is. “Hoe meer deelnemers, hoe meer we nog gaan ontdekken”, benadrukt Ivon. “Er doen al vrijwilligers mee van diverse natuurorganisaties, maar ook scholieren van het Cals College. Het is voor jong en oud leuk en leerzaam.” Deelnemers hoeven geen 24 uur in touw te zijn. “Het ligt er ook aan waarin iemand geïnteresseerd is. Voor de vogels moet je er vroeg bij zijn, voor vlinders wat later en vleermuizen en nachtvlinders vanaf de schemering. Iedereen kan de eigen tijd indelen en er zijn vrijwillige experts aanwezig voor vragen en goede raad.” Voor informatie en deelnemen: kijk op www.knij.nl of mail naar: fruit@knij.nl.
Lysette Verwegen
Een etmaal lang inventariseren, tellen en vastleggen