<p>Geert Verhoef is de oud voorzitter van het toenmalig Oranjecomit&eacute; Montfoort. Foto: Paul van den Dungen</p>

Geert Verhoef is de oud voorzitter van het toenmalig Oranjecomité Montfoort. Foto: Paul van den Dungen

(Foto: )

Oranjefeest in een nieuwe wereld

  •   keer gelezen

Koninginnedag en nu Koningsdag hebben de afgelopen decennia in Montfoort wel een verandering ondergaan. Niet ten goede, niet ten slechte, maar gewoon mede onderhevig aan een veranderend tijdsbeeld.


Montfoort - Als we terugkijken naar de zeventiger jaren van de vorige eeuw dan zijn de koninklijke feestdagen nog een echte traktatie voor het volk. Straten, pleinen en huizen werden uitbundig versierd. Heel veel mensen volgden via de televisie het defilé voor paleis Soestdijk en weer later het bezoek van de koningin aan de steden in Nederland.. Aubades, optochten, feesten, muziek, kermisachtige toestanden, wedstrijden, mooi vuurwerk en vooral veel vrolijkheid sierden de stad. Maar tijden veranderen. Geert Verhoef (54) werd rond 2004 door Rob Verlaat, de toenmalige voorzitter van het Oranje comité gevraagd om voorzitter te worden. “De feesten moesten doorgaan en samen met mijn bestuur heb ik daar ook alles aan gedaan om Koninginnedag levendig te houden. Vanuit de gezamenlijke horeca en Stichting De Sterkste Man waren er ‘s middags artiesten die in de tent optraden, waarbij ik nog denk aan Imca Marina maar ook aan Henk Wijngaard.” Het waren middagen voor de jong volwassenen. ‘s Avonds trad er meestal een band op en werd er entree geheven. Zo werd terugverdiend wat eerder aan de artiesten was uitgegeven. Gezellige avonden waar de lokale bevolking massaal op af kwam. De mensen zaten gezellig in clubjes bij elkaar in de tent. “Ik was ‘s morgens al om half zes op pad om de afzettingen in Hoogstraat en Keizerstraat te controleren. Met name in de Keizerstraat werden tot ver in de middag kinderspelen georganiseerd. Ook moesten de aubades op elkaar zijn afgestemd, zodat de burgemeester op tijd in Montfoort of Linschoten kon zijn. In de jaren daarvoor kwam afwisselend in de ene plaats de loco burgemeester en in de andere de burgemeester. Het leukste vond ik zelf toch wel dat de leden van het Oranje comité aan het einde van de dag met elkaar een hapje gingen eten.” Het feest gaat met zijn tijd mee en kan zo blijven voortbestaan.

Nadat in 2009 in Apeldoorn de aanslag plaatsvindt is er een kentering gekomen. De feestavond in Montfoort ging niet door. Er waren wel uitgaven maar geen inkomsten. Burgemeester Jansen voerde spoedoverleg met Oranje comité en horeca over het afgelasten van de festiviteiten. ‘s Avonds was het behoorlijk stil in Montfoort. In 2010 was er wel een tentfeest maar veel minder publiek. Het Oranje comité Montfoort is inmiddels opgeheven en overgenomen door de Stichting Koningsdag Montfoort.

Na aanslag Apeldoorn begint de verandering

Oranjegevoel heeft andere uitstraling gekregen

Paul van den Dungen

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten