Foto: Marcel Kraan Fotografie

Raar?

  •   keer gelezen

Er is iets raars aan de hand met de jeugdhulp. Het Rijk en de Provincie waren verantwoordelijk, maar sinds een aantal jaren wordt dit door de gemeentes gedaan – met veel minder geld dan toen het door hen werd gedaan. Het lijkt verstandig om jeugdhulp dichtbij mensen te organiseren. Want als je aansluit bij gezinnen en hun directe omgeving, dan is de kans groter dat deze hulp echt past. En ja, gezinnen weten de jeugdhulp nu eerder en beter te vinden. Maar als mensen je eerder weten te vinden, is het logisch dat gezinnen er ook meer gebruik van maken.


meer hulp is goed, maar dan wel met meer geld van het rijk

Als je het goed hebt georganiseerd, die jeugdhulp via de gemeente, dan kun je gezinnen op tijd helpen om opvoedproblemen of gedoe met gedrag of andere toestanden in een gezin te verbeteren. Dan is een gezin sneller uit de sores en is het wellicht ook niet nodig om ingrijpender, vaak duurdere maatregelen te nemen. Goed voor het gezin, goed voor de samenleving en natuurlijk ook goed voor de kas van de gemeente. Maar dan moet je wel voldoende geld krijgen van het Rijk om het op deze manier te organiseren. Dan moet je als gemeente niet gedwongen worden om geld, bijvoorbeeld bestemd om een straat te herstellen of om een buurthuis open te houden, hiervoor te moeten gebruiken. En je moet voldoende kennis en macht hebben om de juiste hulp op het juiste moment bij gezinnen te krijgen.


De gemeente krijgt nog steeds onvoldoende geld hiervoor. De hoop is nu dat de nieuwe regering wel over de brug komt met voldoende geld. Vol verwachting klopt mijn hart.

Yolan Koster,
wethouder Montfoort

column wethouder(s) / yolan koster, montfoort

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten