De vier jaargetijden

  •   keer gelezen

Onlangs vroegen mijn collega’s of ik iets positief kon benoemen van het thuiswerken. Het antwoord was snel gegeven. Ik heb in het coronajaar de vier seizoenen in mijn eigen woonomgeving nog nooit zo intens en uitbundig beleefd! In het voorjaar zag ik boomblaadjes groener worden, in de zomer hoorde ik de bijen zoemen, in het najaar snuffelde de egel in mijn tuin en in de winter scheerde er een blauwe flits door de wijk: de ijsvogel. Had ik op kantoor gezeten, dan was me dat allemaal volledig ontgaan.


Mijn pauzewandeling loopt vanaf nu via de fruitbomen

Mijn thuiswerken gaat gepaard met veel digitale overleggen, achter een scherm zitten en praten met mijn collega’s. Een prima oplossing in deze tijd, maar voor mij moet dat gepaard gaan met tussendoor een frisse wind en een wandeling. Maar na het zoveelste rondje in mijn woonwijk is er nu een nieuwe dimensie bij gekomen. In IJsselstein is men op zoek naar alles wat leeft, groeit en bloeit in de openbare fruitcollecties. Klimaatneutraal IJsselstein en IVN gaan de biodiversiteit van de meer dan tweeduizend fruitbomen in beeld brengen, door middel van een ‘BioBlitz’. Mijn pauzewandeling loopt vanaf nu altijd via een van de fruitcollecties, en alles wat ik zie leg ik vast in een waarnemingssysteem via mijn mobiel: van een bloeiende paardenbloem tot een zingende roodborst. Dit doe ik met behulp van een app genaamd Obsmapp. En zo lever ik op eenvoudige wijze een bijdrage aan dit project.
Iets voor jou als wandelaar? Dat is én genieten van de natuur én een bijdrage leveren aan het behoud van onze openbare fruitcollectie. En laat je dan, net als ik, het hele jaar meenemen in de uitbundigheid van ‘De vier jaargetijden’ zoals de Italiaanse componist Vivaldi heeft bedoeld.
Gerrie Abel
KlimaatneutraalIJsselstein.nl


DE DUURZAAMSTE COLUMN

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten