<p>Jan en Arnold de Beus met Duuk, Dieuwertje en Olivia openen het jubileumjaar van het Knopenbad. Foto: Paul van den Dungen</p>

Jan en Arnold de Beus met Duuk, Dieuwertje en Olivia openen het jubileumjaar van het Knopenbad. Foto: Paul van den Dungen

(Foto: )

Het Knopenbad is pas 60 jaar jong

  •   keer gelezen

Het zwemseizoen werd zaterdag geopend. Niet zomaar, maar feestelijk want het Knopenbad bestaat 60 jaar. Reden voor de jubileumcommissie tot extra aandacht.


Montfoort - Vóór de opening van het zwembad in 1961 zwommen volwassenen en kinderen bij mooi weer in de IJssel en de Voorgracht. Na enkele verdrinkingen en ziektes door het vervuilde IJsselwater werd onder leiding van Dokter Staatsen en enkele notabelen uit Montfoort een plan gemaakt voor een openluchtzwembad dat in 1961 haar deuren opende. Natuurlijk was het corona die de start van het 60 jarig jubileum voor beperkingen zorgde.

Trommels

De 30 genodigden, die allemaal een speciale band met het zwembad hebben werden feestelijk ontvangen met koffie en gebak. Het gonsde al snel van de herinneringen en ook het weerzien, na soms vele jaren, leverde leuke momenten op. De twee aanwezige muzikanten van Circle Percussion gaven een korte show op hun trommels, waarvan het geluid over het water alle hoeken en gaten van het zwembad wist te vullen. Oud bestuurslid Fré Doop vertelde de aanwezigen over het wel en wee van het zwembad. Ook verzorgde hij de tentoonstelling over 60 jaar zwembad bij het Stadsmuseum De Knoperij.

Kracht

Voorzitter Jos van Zijl zei blij te zijn met de maatschappelijke functie van het Knopenbad voor Montfoort en omstreken. Mede dankzij tal van sponsoren heeft zowel het bad als de entourage in de loop van de tijd alleen maar aan aantrekkingskracht gewonnen. Burgemeester Petra van Hartskamp was trots op het Montfoortse Knopenbad dat, ooit ontstaan uit een burgerinitiatief, na zestig jaar nog niets aan kracht heeft ingeboet. De vele duizenden bezoekers zijn daar wel een bewijs van. Pedro Jooren, voorzitter van de jubileumcommissie, stond ook stil bij de afgelopen zestig jaar. Niet alleen de oud huisarts Ad Staatsen sr. maar ook zijn zoon Ad met echtgenote Francine waren nauw betrokken bij het bad. Zij sponsorden, samen met Inter Rutges BV en de Stichting Behoud Zwembad de glijbaan. Oud huisarts Piet van der Zwaag (81), Dries Waeijen (72) en Harry Kappert (74) waren als oud-voorzitters bij de start van het jubileumjaar. Dat deed ook Hennie van de Kamp (volgende week 76 en alom bekend als ‘Hennie Haak’). Zowel Pedro Jooren, de huidige badmeester René Peters als Jos van Zijl dragen dit jaar allemaal het getal 60 met zich mee.

Vlag

Het zijn de broers Arnold (71) en Jan (70) de Beus die in 1961 als eerste diplomazwemmers, hun A en B diploma behaalden. Vergezeld door Olivia (6), Dieuwertje (7), en Duuk (6), de jongste bezitters van het A diploma droegen zij de jubileumvlag naar het zwembad, waar zij in het water doken om zo de vlag naar de overkant te zwemmen. Daar sprongen ook de jongste zwemmertjes in het water. Het nieuwe zwemjaar is begonnen.

Paul van den Dungen

Dit jaar komen er nog meer feestelijke activiteiten

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten