<p>Hans van Dis, Corien Rietveld, Cor van Duuren, Han Theil en Theo van Mil - in nieuwe shirts - zijn alvast in de boot gestapt.</p>

Hans van Dis, Corien Rietveld, Cor van Duuren, Han Theil en Theo van Mil - in nieuwe shirts - zijn alvast in de boot gestapt.

(Foto: Bernard Brosi)

Alle Yselvaertschippers zijn er klaar voor

  •   keer gelezen

Corona of niet: de Vrouwe Berthe en Heer Gijsbrecht kiezen weer ‘het ruime sop’ van de IJsselsteinse grachten en Hollandse IJssel. En als het aan de schippers ligt hopelijk snel zonder beperkingen.


IJSSELSTEIN - Als het meezit gaan de trossen los op zaterdag 12 juni voor de eerste vaarten in de gracht. “Afhankelijk van overheidsmaatregelen nog wel met maximaal vijf in plaats van tien passagiers. En met hygiënevoorschriften”, vertellen Yslvaertvoorzitter Han Theil en pr-bestuurslid Hans van Dis. Ook in coronatijd bleven de boten varen. “Maar er was een forse daling van besloten vaarten. We merkten dat mensen door onzekerheid over het virus terughoudend waren. Er bleef wel genoeg animo voor de grachtenvaarten in het weekend en de avondvertelvaarten in de zomer.”

Besloten vaarten
De mannen verwachten dit seizoen een flinke stijging van de besloten vaarten. “Zeker nu reizen naar het buitenland nog onzeker is, zullen veel vakantiegangers kiezen voor verblijf in eigen land. Dan is een besloten vaart met familie, vrienden of collega’s een leuk alternatief.”De boot met schipper is voor 50 euro per uur te huur en de passagiers mogen de bestemming kiezen.

Leuke verhalen
Het levert leuke anekdotes op. Van Dis had eens een kok aan boord. “Hij had voor het gezelschap hapjes en drankjes meegenomen voor onderweg.”En dan een boot vol oud-stewardessen: “Ik heb ze op hun eigen manier voorgedaan waar de vluchtwegen zijn”, lacht hij bij de herinnering.
Theil ontving een delegatie Belgen uit zusterstad Herentals in de boot. “Een plezante tocht. Ze waren verbaasd over de vlaggen met schooltassen eraan en nieuwsgierig naar ons pensioenstelsel.” Twee derde van de passagiers komt van buiten IJsselstein. “Ik heb in de boot alle dialecten wel een keer gehoord.”

Hechte club
Onder de schippers heerst enthousiasme en verbondenheid. Daar heeft de coronaperiode volgens de mannen geen afbreuk aan gedaan. “We hebben elke schipper thuis bezocht met een kleine - lokale - attentie van chocolade. En afgelopen week hebben we de jaarlijkse starbijeenkomst gehad, met koffie en een drankje maar zonder omhelzingen. We hebben de oudgetrouwen in het zonnetje gezet, nieuwe schippers verwelkomd, foto’s gemaakt voor ons interne smoelenboek, verteld over nieuwe ontwikkelingen en de nieuwe poloshirts gepresenteerd.” Lokaal en deels gesponsord aangeschaft. “Want we gaan voor lokaal”. In dit geval: “Met Van den IJssel (bedrijfskleding) over de IJssel”, grappen ze.
Nieuw seizoen
In het nieuwe seizoen staan de rondvaarten in de gracht op zaterdagen en zondagen weer op het programma. Net als de vertel- en kindervaarten, dagtochten met lunch en besloten vaarten die te boeken zijn. Kijk voor alle informatie op: www.rondvaartenijsselstein.nl.

Lysette Verwegen

Laat de passagiers maar aan boord komen

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten