<p>Multi-artist Marcel Wammes van het Montfoorts Kunstenaars Collectief bij zijn recente creatie getiteld &quot;Spring&quot;. &nbsp; &nbsp;Foto: Paul van den Dungen</p>

Multi-artist Marcel Wammes van het Montfoorts Kunstenaars Collectief bij zijn recente creatie getiteld "Spring".    Foto: Paul van den Dungen

(Foto: )

Kunst, mag soms ook met een knipoog

  •   keer gelezen

Een multi-artist is een persoon met een bovengemiddelde en super creatieve geest die de natuurlijke creatieve vaardigheden verwerft om uit te blinken op het creatieve gebied van de kunsten, zoals bijvoorbeeld fotografie, schilderen, beeldhouwen in steen of hout en tekenen.


Montfoort - Dat is in het kort Marcel Wammes (63), lid van het Montfoorts Kunstenaars Collectief (MKC). Hij studeerde in 1984 af aan de Utrechtse kunstacademie Artibus. In de beginjaren heeft Marcel lange tijd gewerkt voor een ontwerpstudio in Woerden waar hij later, samen met een vriend, de eigenaar van werd. Inmiddels is de zaak verkocht en is hij voor zichzelf gaan werken. Ontwerpen, ideeën opdoen en uiteindelijk het proces van het creëren. Marcel is niet een kunstenaar die in met een bepaalde stijl werkt of met een vaste techniek zijn werken maakt. Hij is zeker een niet onverdienstelijk fotograaf, maar houdt zich daarnaast ook bezig met het maken van kunstvoorwerpen in keramiek, hout, steen, schilderen en tekenen. Dat maakt van hem een begenadigd multi-artist.
Marcel zegt daar zelf over: “Het is voor een kunstenaar niet gebruikelijk om over zichzelf te praten. Kunstwerken ontstaan vaak vanuit een proces dat niet altijd op voorhand vast staat. Dagelijks kan ik ideeën opdoen, want overal om ons heen zijn en gebeuren dingen die de moeite van het vasthouden waard zijn. Als ik door de omgeving rijd dan zie ik buiten in de natuur zoveel op mij afkomen dat ik er voor moet waken mij niet daar volledig in op te laten gaan. Maar het waarnemen is wel iets waar veel van mijn creativiteit uit ontstaat. Het laatste werk dat ik heb gemaakt heb ik de naam “Spring” gegeven. Onderweg zag ik ergens bij een boerderij dat de koeien weer naar buiten mochten. Ik heb daar een tijdje naar zitten kijken en dacht toen bij mijzelf dat bijna iedereen de laatste maanden binnen heeft gezeten. Niet helemaal vergelijkbaar met de koeien, maar het was ook voor de mens wel een soort ophokplicht. Beknot in onze vrijheid. Voor die koeien is dat jaarlijks ritueel. En als het dan eindelijk aan het begin van de Lente zover is, dan mogen ze weer hun vrijheid tegemoet. Dan zijn ze blij weer naar buiten te mogen en springen en dartelen dan met hun grote lijven de frisse buitenlucht en het verse gras tegemoet. Toen ik dat zag gebeuren heb ik dat idee later uitgewerkt en deze springende koeien in keramiek gemaakt waar dit kunstwerk uit is gemaakt. Ook bij ons mensen zie je intussen eenzelfde gedrag ontstaan. We mogen weer meer, we zijn weer wat vrijer en ook dat bevrijdende gevoel uiten wij ook met dansende bewegingen, veel lachen en weer gezellig bij elkaar staan.” Het zo ontstane kunstwerk tovert ook bij Marcel een glimlach op zijn gezicht want ook hem is niets menselijks vreemd.
Over een poosje mogen geïnteresseerden ook weer een kijkje komen nemen bij het Montfoorts Kunstenaars Collectief aan het Klaverpad 6 in Montfoort.

Paul van den Dungen

Net als de koeien gaan ook wij weer de vrijheid tegemoet

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten