Tijdens het inkorven hield burgemeester de Vries met alle gemak een duif vast. Vlnr. Paul Satink, Paul Houdijk, Burgemeester de Vries en Gert den Houdijker
Tijdens het inkorven hield burgemeester de Vries met alle gemak een duif vast. Vlnr. Paul Satink, Paul Houdijk, Burgemeester de Vries en Gert den Houdijker Foto: Margreet Nagtegaal

Duifies duifies kom maar bij Gerritje

Algemeen 596 keer gelezen

Al is het ledental van de postduivenvereniging niet zo groot, het enthousiasme waarmee de duivensport wordt bedreven des temeer. De naam de Zwaluw is gekozen omdat een zwaluw, net als een duif, altijd terugkomt op zijn nest.

Oudewater - Tijdens het jubileum op 6 mei worden voor de vierde keer dit seizoen de duiven ingekorfd. Het zijn er ongeveer 800. De duiven gaan naar Nanteuil le Haudouin in Frankrijk, een vlucht van ongeveer 380 km. Daar worden ze op zaterdag, of als het weerbericht regen voorspelt, op zondag losgelaten. Voorzitter Paul Houdijk vertelt; “Windje mee kunnen de speciaal gefokte postduiven 130 km/uur halen. Een duif heeft maar één ding in zijn kop; “Ik wil naar huis”. Alle duivenmelkers krijgen een digitale klok mee naar huis waarmee de teruggevlogen duiven worden ingecheckt. Alles wordt gemeten en uiteindelijk zal de snelheid per minuut worden berekend. Dezelfde avond is de uitslag bekend welke duif het snelste was. De vereniging heeft een lange geschiedenis. In de speech van de voorzitter worden herinneringen opgehaald. “Er was 100 jaar geleden weinig geld, weinig duiven, wel een hok maar geen klok.” Paard en wagen vervoerden de duiven. In de Heksenwaag werd afgeklokt. Paul Satink, van de jubileumcommissie, vertelt dat de club startte in café Miltenburg met 23 leden. “Ze hadden toen weinig verstand van duiven. De laatst aangekomen duif zou winnen. Die moet nog steeds komen!” In de afgelopen jaren veranderde veel. Rubberen ringetjes werden chipringen, en allerlei vergunningen en regels werden steeds strenger. “De coronatijd gaf weer nieuwe uitdagingen wat betreft avondklok en het plannen van een tijdsslot om de duiven af te leveren in het clubgebouw. Duivenmelker Gert den Houdijker zegt dat hij zich juist prima vermaakt heeft in coronatijd. “Ik kan wel 9 uur per dag met mijn duiven bezig zijn.” Tot slot doet de burgemeester zijn woordje, “Ik heb zelf ook met veel plezier jaren duiven gehad. Mijn opa was een kampioen duivenmelker.” Daarna kon geproost worden op deze oude en bijzondere vereniging van Oudewater.

Op 6 mei 2021, klokslag 20.00, werd de P.V. de Zwaluw officieel 100 jaar. Ter ere van dit bijzondere feit waren alle 31 leden uitgenodigd en werd in het clubgebouw aan de Touwslag een heerlijke taart aangesneden, geschonken door bakker Stijnman, onder toeziend oog van Burgemeester Danny de Vries. Hijzelf trakteerde de aanwezige leden namens de gemeente op een biertje. Later zal dit jubileum nog uitgebreid gevierd worden met leden en oud-leden.

Jubileum wordt later uitgebreid gevierd

Windje mee vliegt een duif 130 km/u

Margreet Nagtegaal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Foto ter illustratie
Man (32) uit Utrecht in Linschoten opgepakt voor cocaïnehandel 112 6 uur geleden
• De huidige vijf leden van het inwonerscollectief SIEL.
Lopiks energiecollectief zoekt betrokken inwoners Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Activiteitendag Filigraanvereniging in IJsselstein Nieuws 9 uur geleden
• Weer onder één dak.
Readshop en Logica nu: The Readshop Logica Zakelijk 15 apr, 17:36
• De schippers zijn er klaar voor
Boten van Yselvaert weer het water op Nieuws 15 apr, 17:02
Afbeelding
Fantastische Rot-avond in de soos Nieuws 15 apr, 15:44
• Een zonnige Lentemarkt in Montfoort.
Zonnig shoppen op Montfoortse lentemarkt Nieuws 15 apr, 13:32
Afbeelding
Zomers dagje de boer op langs agrarische bedrijven Nieuws 15 apr, 13:30