Yara Verweij laat haar stenen zien. Sommige vindt ze zo mooi dat ze nog niet weggelegd worden.
Yara Verweij laat haar stenen zien. Sommige vindt ze zo mooi dat ze nog niet weggelegd worden. Foto: Margreet Nagtegaal

De vrolijke steentjes van Yara

Algemeen 432 keer gelezen

Het leuke van het markeren van je happy stones met een Facebooknaam is dat je dan weet of iemand ze heeft gevonden. Het is de digitale plek voor makers en vinders. Op de Facebookgroep kan je ook melden als je weer stenen hebt verstopt in een bepaalde buurt.

Oudewater – Montfoort Yara Verweij (5) is door haar oma aangestoken met de happy stones. Haar oma woont in Zoeterwoude. Daar schilderde Yara haar eerste happy stones en verstopte ze in de buurt bij oma met de naam z-keien (Zoeterwoude keien Facebookgroep) achterop. Ze werden al gauw gevonden en genoemd in deze groep. Het spel was aanstekelijk. Weer terug in Oudewater bleef Yara stenen schilderen. Haar vader maakte een Facebookgroep aan; ow.keien. Inmiddels werkt het een beetje verslavend. Moeder Joyce merkt dat haar dochter heel graag nu naar buiten gaat. Tijdens het wandelen is het een leuke activiteit. Zoeken naar stenen van anderen of kijken of je eigen stenen er nog liggen. “Als iedereen mee gaat doen, wordt het nog leuker.” Ze weet dat meer mensen al stenen schilderen en wegleggen. “Sommige mensen maken er echt kunstwerkjes van, maar dat maakt niet uit. Ook Montfoort heeft al een groep op Facebook. Deze draait al wat langer en is opgestart door Robin Gruters en Rachel Breedveld. Robin moest vanwege een blessure veel zitten en is toen met de pagina begonnen. “Het is echt heel leuk. Mijn kinderen vinden veel stenen. Ze bewaren ze in een bak, vooral de mooie. Maar soms moeten ze weer wat wegdoen.” Iedereen wordt blij als ze een mooie steen vinden. Ook ouderen hebben de smaak te pakken en plaatsen hun stenen op Facebook. Het maken van stenen is makkelijk. Zoek of koop mooie platte stenen. Met acrylstiften of acrylverf maak je de tekening en aflakken met varnish (lak), dan blijven ze prachtig. Achterop de facebookgroep zodat ze gemeld kunnen worden. Je mag zelf weten wat je met een gevonden happy stone doet. Houden en even ervan genieten of weer wegleggen. Alles mag. De steen is voor de eerlijke vinder en voor een lach.

In Nederland is het een hype. Stenen schilderen en ze ergens in de buurt of in het park verstoppen. Zowel kinderen als volwassenen doen mee. Happy Stones worden het genoemd omdat de vinder vanzelf een glimlach krijgt. Een mooie gedachte dat iemand er blij van wordt. Zowel in Oudewater als in Montfoort is er een Facebook groep waar je kunt melden als je een steen hebt gevonden. Voor Oudewater is dat; ow.keien, voor Montfoort; happy stones Montfoort( HSM). Ze markeren hun stenen met deze naam.

Volwassenen en kinderen doen mee

Er zitten prachtige kunstwerkjes bij

Margreet Nagtegaal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 21 uur geleden
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Afbeelding
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46
• Overhandiging van de cheque door Wob Scholtens, voorzitter van BCM aan Marjon de Jong van 't Bakkershuis
Succesvolle bridgeactie voor Bakkershuis Montfoort Nieuws 25 mrt, 16:00