<p>Een spannend moment: Tess gaat de tweede staart van broer Hidde eraf knippen. Kapper Jerry en moeder kijken toe.</p>

Een spannend moment: Tess gaat de tweede staart van broer Hidde eraf knippen. Kapper Jerry en moeder kijken toe.

(Foto: Lysette Verwegen)

Drieënhalf jaar sparen voor haardonatie

  •   keer gelezen

Wie jarig is krijgt cadeautjes, maar Hidde Sluijs besloot vorige week op zijn veertiende verjaardag een cadeau weg te geven: hij doneerde zijn lange haar aan een goed doel.


IJSSELSTEIN - Samen met vader Sjon, moeder Esther en zus Tess (11) gaat hij bij kapsalon Kapsones in de stoel zitten. Goed voorbereid: “Ik heb mijn haar gewassen en verzorging erin gedaan”, vertelt hij, terwijl kapper Jerry het haar kamt en de centimeter erbij pakt. Het resultaat: twee prachtige staarten van 28 centimeter; lang genoeg om te doneren. Hiddes idee om zijn haar te doneren ontstond in groep 7, toen een klasgenootje haar doneerde. De bruiloft van zijn ouders leek hem toen een mooi moment om te beginnen. Dat was 3,5 jaar geleden. Vanaf dat moment werden er alleen nog maar puntjes afgeknipt om het haar gezond te houden.

Trots
Sjon is trots op zijn zoon. “Hij werd vaak voor een meisje aangezien, maar zelfs vorig jaar in de brugklas trok hij zich daar niets van aan. Hij legde gewoon uit waarvoor hij zijn haar liet groeien.” Ook zusje Tess is best trots op haar broer. Zij doneerde vorig jaar haar haar. “Maar mijn haar groeit veel sneller constateert ze.”

Geknipt
Hidde weet al wat hij na de knipbeurt voor kapsel wil: “Een surflook.” En dan gaat de schaar in zijn lange ‘manen’. Zijn moeder knipt de eerste staart af. Tess zal de tweede staart knippen, maar durft bijna niet meer als ze haar moeder met het resultaat in haar handen ziet. Pas als Jerry haar uitlegt hoe te knippen, begint ze. Terwijl iedereen de staarten bewondert voelt Hidde aan zijn hoofd, “Voelt wel raar, veel lichter. En ik kan mijn haar niet meer pakken zoals ik gewend ben.” Ook de makkelijke knot op zijn hoofd is verdwenen. “Dat leek op het laatst een dreutel”, plaagt zijn vader hem. Hidde heeft plezier: “Volgende week op school gaan ze schrikken, ze herkennen me niet meer.” En tegen zijn vader, die hem al tijden plagend wolf noemde: “The wolf left the house”. De wolf heeft het huis verlaten. En iemand gaat blij worden met een mooie pruik.

Haar doneren kan, zoals Hidde doet, aan Haardonor.nl, een organisatie die een haarwerk betaalbaar wil maken; voor jong en oud die door ziekte of behandeling het eigen haar verliest. Stichting Haarwensen schenkt haarwerk aan kinderen die kaal zijn door medische redenen. Zo werden al 1831 kinderen blij gemaakt. De af te knippen haarlengte moet minstens 25 tot 30 centimeter zijn. Veel kappers zijn bekend met haardonaties en kunnen informatie geven. Kijk ook op: www.haardonor.nl en op www.haarwensen.nl.

Haar doneren voor het goede doel

De lange haren zijn geknipt: ‘De wolf heeft het huis verlaten’

Lysette Verwegen

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten