<p>Harm van Barneveld en leerling Senna buigen zich over de vangst uit het schepnetje. Met handige apps op de smartphones worden de visjes direct gedetermineerd.</p>

Harm van Barneveld en leerling Senna buigen zich over de vangst uit het schepnetje. Met handige apps op de smartphones worden de visjes direct gedetermineerd.

(Foto: Lysette Verwegen)

Beschermde vissoorten en een goede waterkwaliteit

  •   keer gelezen

Drie groepen tweedeklassers havo/vwo kregen woensdag, met stralend weer, een lesje biologie in de buitenlucht. Met studenten van Van Hall Larenstein en deskundige vrijwilligers van natuurorganisaties deden ze mee aan de Bioblitz: een groot onderzoek naar alles wat groeit en leeft rond de IJsselsteinse fruitbomencollectie.


IJSSELSTEIN - De buitenles valt in de smaak: “Leuker dan in de boeken zitten. En leerzamer”, vinden Senna, Chris en Tijl. Senna is handig met het schepnet: “Ervaring”, lacht ze. “Doe ik op vakantie ook vaak.” Vrijwilliger Harm van Barneveld van Klimaat Neutraal IJsselstein knielt bij een bak met visjes. “Geweldig: twee modderkruipers”, constateert hij. “Dat zijn beschermde vissoorten. Dat we die hier vinden betekent, met de waterdoorzichtigheid van 45 centimeter, dat het hier met de waterkwaliteit goed gesteld is.” Daar gaan de leerlingen op school nog verder mee aan de slag. “Onder de microscoop gaan we bekijken wat we nog meer vinden”, aldus Chris en Tijl. Ze trappen bijna in een hondendrol. “Die zijn helaas niet zeldzaam”, constateren ze. Wat ze geleerd hebben: “Goed kijken; dat doen we normaal niet en dan mis je veel.” Een medeleerling springt opzij: “Wat er vliegt hoef ik niet op mijn schouder.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten