Foto:

Het IJsselsteinse geluid

  •   keer gelezen

Bij thuiswerken hoor je ongemerkt allerlei buurtgeluiden, die ervoor zorgen dat je aandacht voor het beeldscherm even verdwijnt; zoals pakketbezorgers die aanbellen of spelende buurtkinderen. Maar één geluid trekt niet alleen mijn aandacht weg, maar laat ook mijn stemming omslaan. Dat is als er weer een grasmaaier door het plantsoen raast. Gras, enkele centimeters hoog, met de eerste knopjes van madeliefjes en paardenbloemen, wordt haarscherp gefileerd. Om mijn goede humeur weer terug te krijgen pak ik de fiets en ontvlucht IJsselstein om te genieten van bloemen, bijen en vogels in de Lopikerwaard.


De maaimachine wordt overstemd door protest

Maar mijn stemming sloeg afgelopen weken nog dieper om, toen bleek dat met mij heel véél IJsselsteiners zich aan het gemeentelijk maaibeheer storen. KlimaatNeutraal IJsselstein ontving tientallen reacties van inwoners die boos of teleurgesteld waren omdat midden in het broedseizoen hagen worden gesnoeid en velden met fluitenkruid worden verwoest. Onlangs boden inwoners de wethouder nog een petitie aan voor een natuurvriendelijker maaibeleid. Het terughoudende antwoord luidde: ‘De gemeente is bezig met een nota over het beheer in de openbare ruimte’. In gedachten zag ik de petitie al in de lade verdwijnen. Maar nu steeds meer inwoners steeds vaker aan de bel trekken, moet die lade maar snel open. Het geluid van de maaier wordt nu overstemd door een niet te negeren protestgeluid.
Volgens mij is dit hét moment om in het najaar met de inwoners de plannen voor het maaibestek 2022 door te nemen. Alleen dán ontstaat er draagvlak voor het maaibeleid en krijgt het geluid van zingende vogels en zoemende bijen misschien weer de overhand.

Gerrie Abel
KlimaatneutraalIJsselstein.nl

DE DUURZAAMSTE COLUMN

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten