<p>Bert Murk, Monika Heldoorn en Floor Snijders popelen om met collega&#39;s en vrijwilligers de bezoekers te ontvangen bij MIJ.</p>

Bert Murk, Monika Heldoorn en Floor Snijders popelen om met collega's en vrijwilligers de bezoekers te ontvangen bij MIJ.

(Foto: Lysette Verwegen)

Museum IJsselstein is weer open

  •   keer gelezen

Museum IJsselstein (MIJ) is sinds zaterdag weer open. De vrijwilligers zijn een dag eerder met gebak en koffie verwelkomd en bijgepraat. En publiek is meer dan welkom om de nieuwste tentoonstelling Verzamelde Mazen - Collective Loopholes te komen bekijken.


IJSSELSTEIN - Een half jaar waren de deuren van MIJ door de coronapandemie verplicht gesloten. Bert Murk, onbezoldigd directeur, heeft begrip voor de lockdown. “Maar dat we nu pas aan de beurt zijn om te openen - pas na Ikea en de sekswerkers - was absoluut overdreven. De musea hebben vorige zomer al aangetoond coronaveilig te zijn.” Hij vindt dat de cultuursector veel tekort is gedaan. “Cultuur in alle vormen draagt bij aan het welzijn van mensen, geeft een positieve impuls, leert anders naar iets te kijken en te ontdekken dat er meer is dan zwart en wit. Vooral dat laatste is nodig in een maatschappij waar de tweedeling en kloven steeds groter worden. Dat los je niet op met ‘een dvd’tje opzetten’, zoals minister Hugo de Jonge enige tijd geleden suggereerde. Dat is stuitend, denigrerend en respectloos naar de hele cultuursector, alle cultuurliefhebbers en het publiek.”
Opstarten
Ook al waren de deuren van het museum dicht, achter de schermen kwamen toch de tentoonstellingen Kasteelheren, Mensen, stenen en religie en Vestingstad IJsselstein tot stand: tot eind september te zien op diverse buitenlocaties in de stad. Maar de opstart is volgens Murk geen sinecure en meer dan ‘een druk op de knop’. “Normaal zitten we met z’n allen in een flow, maar nu moeten we een leegte van maanden overbruggen. We hebben veel enthousiaste vrijwilligers, maar we weten niet hoe iedereen zich voelt. Daarom hebben we een ‘Welkom terug bij MIJ’-bijeenkomst gehouden: coronaproof, met koffie en taart.” Monika Heldoorn, projectleider marketing en communicatie, vult aan: “We hebben er zoveel zin in! Het is voor iedereen een prachtige gelegenheid om de draad weer op te pakken.” Ook voor de bezoekers: “Laat je in het museum verrassen en prikkelen, want er waait letterlijk een frisse wind. In Verzamelde Mazen komen verleden, heden en toekomst samen.”

De exposities
Zowel Kasteelheren als Verzamelde Mazen gaan - elke vanuit een andere invalshoek - over moderne en hedendaagse kunst in relatie tot het IJsselsteinse erfgoed. In Kasteelheren wordt in diverse kunstvormen het ontstaan van IJsselstein en de doorontwikkeling van de stad tot nu toe belicht, met elementen zoals de kasteeltoren, de vesting, de kerken en het praalgraf. Verzamelde Mazen is een ware ontdekkingstocht. Kunstenaars belichten voorwerpen uit het IJsselsteinse erfgoed, van een oud scheepsmodel - gemaakt door een IJsselsteiner - tot potscherven, een schilderij van Weissenbruch en andere objecten. Sommige objecten uit het museumdepot zijn decennia lang niet te zien geweest. Voor alle info en reserveren: www.museumijsselstein.nl.

Lysette Verwegen

Cultuur leert je op een andere manier naar dingen te kijken

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten