<p>Stadsmuseum De Knoperij met een gastexpositie van beeldend kunstenaar Marcel Wammes. Foto: Paul van den Dungen</p>

Stadsmuseum De Knoperij met een gastexpositie van beeldend kunstenaar Marcel Wammes. Foto: Paul van den Dungen

(Foto: )

Exposities in museum De Knoperij

  •   keer gelezen

Niet alleen het Montfoortse Stadsmuseum De Knoperij is blij haar deuren weer te kunnen openen. Tal van andere instellingen juichen de laatste versoepelingen van harte toe.


Montfoort – Het was de afgelopen maanden erg stil in het Stadsmuseum. Niet dat er geen activiteiten werden ontplooid, maar een museum zonder publiek is toch van een andere grootte. Gelukkig heeft De Knoperij een aantal grote ramen waardoor geïnteresseerde voorbijgangers in de afgelopen tijd toch nieuwe exposities konden bekijken. Zelf bij avond, want aan verlichting geen gebrek. Hoe leuk is het om nu de nieuwe expositie “Langs de IJssel” te gaan zien, al dan niet met toegevoegd commentaar door de vrijwilligers van het museum. Voorzitter Lex van Wijk vertelt dat “Langs De IJssel” allerlei voorwerpen en foto’s toont van gebruiksvoorwerpen en locaties langs de Hollandse IJssel die daar in de loop van de tijd zijn geweest. Het vermoeden bestaat zelfs dat de IJssel rond het jaar 700 een zijtak van de Rijn is geweest. Daarna is er heel wat water door de IJssel gestroomd voordat het de huidige rivier is geworden. Er waren vroeger jaagpaden, er zaten scheepsbouwers, er waren sluizen, de Vier Gemeenten lag aan het water en werd door de scheepvaart van voorraad voorzien en niet te vergeten de steenfabriek. Ook de IJssel als vuilstort of als levenslijn wordt op foto’s uitgebeeld. In die Voorgracht lag ook de scheepswerf van Pellekoorn. En wat te denken van het zwembad dat eveneens in het water van de Voorgracht, tussen het huidige Monta Rosa en de Jumbo lag. Foto’s in het museum tonen nog de exacte locatie.” Van de scheepswerf die daar in de vorige eeuw was gevestigd, is nog een gereedschapskist met inhoud aanwezig omdat deze door de dochter van Pellekoorn goed bewaard is gebleven. Ook een duwboom die op de schepen werd gebruikt is er te zien. Allemaal voorwerpen die herinneren aan oude tijden en die bij sommige bezoekers nog wel herinneringen op zullen roepen.

Kunstige gastexpositie
Er is een gastexpositie ingericht met werk van kunstenaar Marcel Wammes. “Het is vrij werk waarin ik laat zien met welke technieken ik mijn kunstwerken maak. Kunst hoeft niet zo beladen te zijn. Het mag best ook humor hebben. Dagelijks zie ik in de wereld om mij heen gebeurtenissen die mij aanzetten om daar iets van te gaan maken. Ik werk voor mijzelf en alles is te koop.” Van beeldhouwwerken, schilderijen, grafisch ontwerp, keramiek, Marcel Wammes is van vele markten thuis. Kijk alleen maar eens naar de drie werken “Toscane, Vietnam en Roemenië”, maar ook de Waternimf uit 2015 is prachtig. Neem bij een bezoek aan De Knoperij wat extra tijd om door de gastexpositie van deze veelzijdig kunstenaar de lopen.
Expositie “Langs de IJssel” is er tot en met september. De gastexpositie met vrij werk van Marcel Wammes is nog te zien tot 14 juli. Stadsmuseum De Knoperij is gevestigd aan de Keizerstraat in Montfoort en geopend op woensdagmiddag, vrijdag en zaterdag.

Paul van den Dungen

Kunst en cultuur als hart en ziel van de geschiedenis

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten