<p>Voor het eerst konden de IJsselsteinse Veteranen op Nationale Veteranendag midden in de stad hun vlag hijsen.</p>

Voor het eerst konden de IJsselsteinse Veteranen op Nationale Veteranendag midden in de stad hun vlag hijsen.

(Foto: Lysette Verwegen)

Erkenning en waardering voor veteranen

  •   keer gelezen

Dankzij de gastvrijheid van de familie Delahay konden veteranen van de Stichting Veteranen IJsselstein ter gelegenheid van Nationale Veteranendag voor het eerst hun veteranenvlag hijsen: in de hoge vlaggenmast in de tuin van het woonhuis aan de Benschopperstraat.


IJSSELSTEIN - Het was een kort en eenvoudig maar belangrijk moment voor de aanwezige veteranen. Nationale Veteranendag - elke laatste zaterdag van juni - staat Nederland sinds 2005 stil bij alle veteranen; van jong tot oud en van oorlogs- tot vredesmissies. Het is een moment van erkenning en waardering. En dat is belangrijk voor de veteranen, die in IJsselstein en omgeving ook verenigd zijn in de Stichting Veteranen IJsselstein.

Zelfde mindset
“We hebben dezelfde mindset”, vertelt een van de jongere aanwezigen. Hij is geen ‘echte’ veteraan, omdat hij nog niet officieel zes maanden op missie is geweest. “Maar ik heb wel oefeningen van bijna zes maanden meegemaakt, om hulp te bieden, en ik voel de verwantschap met mijn kameraden.” Zijn verhaal wordt bevestigd door een veteraan. “Voor mij is Veteranendag samen zijn met de kameraden. Meestal ga ik naar de nationale bijeenkomst op het Malieveld, maar dat gaat door de coronamaatregelen dit jaar nog niet.” Bij veteranen denken vel mensen aan oorlogen. Een ander vult aan: “In mijn tijd moest je inderdaad naar oorlogsgebied uitgezonden zijn geweest, maar ook militairen van alle krijgsonderdelen aan vredesmissies en andere uitzendingen zijn veteranen. Je hebt iets met elkaar.”

Trots
Veteraan Marcel vindt de waardering voor wat veteranen gedaan hebben belangrijk. “De aandacht voor wat je voor het land en de internationale rechtsorde hebt gedaan.” Maar ook de aandacht voor het gezin: “Want de achterblijvers moeten het toch rooien zonder jou als je maandenlang in het buitenland zit. En dat is niet altijd makkelijk.” En dan is er de trots volgens een andere veteraan: “Met wat je doet verleg je figuurlijk, net als in een bekend liedje, een steen in de rivier. Het gaat om het belang van verleden, heden en toekomst. Moeite doen voor een stukje vrede en veiligheid in onze wereld.” En dat gaat ook over corona. “Ook daar wordt het leger ingezet en doen we ‘gewoon’ ons werk en bieden hulp. Wij voeren het samen uit en dat schept een band. Als ik ergens binnenkom herken ik een veteraan of militair direct; ik voel de connectie.”

Veteranen IJsselstein
De IJsselsteinse veteranen hebben elkaar sinds september niet meer gezien. “Het maandelijkse veteranencafé, waar we elkaar ontmoeten, en andere activiteiten waren door corona onmogelijk”, vertelt voorzitter Michel Klein. Wij willen de IJsselsteinse veteranen, binnen de 100.00 Nederlandse veteranen, een gezicht geven, want iedereen kent - ongemerkt - wel een veteraan.” Kijk op www.veteranenijsselstein.nl.

Lysette Verwegen

Moeite doen voor een stukje vrede en veiligheid

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten