<p>De 25ste AED hangt op zijn plek. Hopelijk hoeft hij nooit te worden gebruikt.</p>

De 25ste AED hangt op zijn plek. Hopelijk hoeft hij nooit te worden gebruikt.

(Foto: )

Tijdig ingrijpen kan levens redden

  •   keer gelezen

Maandagavond werd binnen de gemeente Montfoort de 25e AED onthuld. Dit werd mogelijk gemaakt door de buurtbewoners van de Cattenbroekerdijk zijn gezamenlijk een crowdfundingsactie zijn gestart voor een AED in dit buitengebied, waar veel fietsers langskomen. Mede dankzij een bijdrage van Ondernemersvereniging Linschoten (onderdeel van het Ondernemersfonds Montfoort) kon de aanschaf en plaatsing hiervan versneld worden.


Linschoten - Dolf van de Berg, voorzitter en oprichter van Gezond Linschoten memoreerde in zijn toespraak hoe het in 2017 allemaal was begonnen met een wens om kunnen reanimeren. Per week krijgen 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Navraag leerde dat meer mensen het reanimeren wilden leren. Er werd contact gezocht met BRN Brandbeveiliging uit Woerden om reanimatiecursussen te gaan organiseren. Inmiddels hebben 277 inwoners een cursus reanimatie gevolgd. Het aantal AED’s, die 24 uur per dag bereikbaar zijn, is sinds 2017 gestegen van 8 naar 25!

Cruciale grens

Samen met BRN werd er ook een lijst opgesteld waar het wenselijk zou zijn om AED’s op te hangen. Bovenaan aan die lijst prijkte het buitengebied, omdat de aanrijtijd voor de hulpdiensten daar over het algemeen langer is dan de cruciale 6 minuten grens. Naast Cattenbroek zijn er nog een aantal andere gebieden binnen de gemeente waar een AED hard nodig is. Daarbij gaat het om Knollenmanshoek, Blokland, Zuid Linschoterzandweg en Snelrewaard. Hier zoekt Gezond Linschoten en Hartslag Montfoort nog mensen die het initiatief willen nemen om een AED te realiseren. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via info@gezondlinschoten.nl of hartslagmontfoort@gmail.com.

Herhaling

Na de zomervakantie gaat BRN weer beginnen met de herhalingscursussen reanimeren en worden er weer nieuwe cursussen gestart in zowel in Linschoten als Montfoort. Voor informatie of aanmelden: info@brnbrandbeveiliging.nl.

Hierna werd de AED bij de woning van de familie Verweij aan de Cattenbroekerdijk 34 onthuld door Wilma de Regt, Hannie de With, Grianne Verweij en Dolf van de Berg. Aansluitend kregen een aantal de buurtbewoners van de Cattenbroekerdijk een reanimatiecursus, zodat ze ook weten hoe ze een AED moeten gebruiken en daarmee levens kunnen redden.

Cursus

tijdig ingrijpen kan een leven redden

Van de redactie

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten