<p>De vrijwilligers van het Repaircaf staan elke dinsdagmiddag paraat aan de Heemradenlaan 36.</p>

De vrijwilligers van het Repaircaf staan elke dinsdagmiddag paraat aan de Heemradenlaan 36.

(Foto: Lysette Verwegen)

Repaircafé: voor (bijna) alle reparaties

  •   keer gelezen

Het Repaircafé kwam net weer een beetje op gang in het nieuwe onderkomen aan de Heemradenlaan, maar door corona en de lockdowns is de loop er weer uit. En dat is jammer, want voor weinig geld worden elektrische apparaten en kleding gerepareerd en zelfs fietsen gemaakt.


IJSSELSTEIN - ‘Weggooien? Mooi niet!’ is de slogan van het Repaircafé. Aan de Heemradenlaan 36, rechts van de ingang van de sporthal, is het Repaircafé elke dinsdag van 13.00 tot 16.00 uur geopend, met uitzondering van de schoolvakanties. Na de verwoesting van De Centrale door brand, begin 2020, was het Repaircafé zwervend tot de ruimte aan de Heemradenlaan werd gevonden. De Centrale - het oude schoolgebouw aan de Poortdijk dat inmiddels is gesloopt - was een plek waar de vrijwilligers van het Repaircafé met weemoed aan terugdenken. “We hadden veel aanloop, omdat ook de Weggeefwinkel er zat en er in de lokalen tal van activiteiten werden georganiseerd. De fietsenmakerij had er voor kleine reparaties een eigen lokaal en we zaten midden in het gebied waar de behoefte aan al deze initiatieven het grootst was. Voor veel mensen was het ook een dagelijks loopje en een ontmoeting”, vertelt coördinator Jos Derks.

Tweede leven
Nu beschikt het Repaircafé over één groot lokaal waar elektrische apparaten worden gerepareerd, fietsen worden gemaakt en kleding wordt versteld. “Wie wel eens bij ons is geweest komt altijd terug”, vertelt Marga Spee. Zij is met Cobie Kram en gastvrouw Alie van der Meulen die voor de ontvangst en koffie zorgt, de enige vrouw. “Wij zijn er voor de kledingreparaties: van ritsen inzetten tot inkorten en uitleggen van kleding of knopen aanzetten. Gordijnen maken doen we niet.” Tegenover haar zitten de mannen, die zich buigen over een Nespressomachine en een oud model stofzuiger. “We proberen alles een tweede leven te geven, maar soms is een apparaat niet open te krijgen omdat het uit veiligheid dicht is geseald of een mankement echt niet te verhelpen is. Met kapotte printplaten kunnen we sowieso niets, daarom nemen we geen tv’s aan. Maar de meeste klanten gaan tevreden - soms zelfs bijna gelukkig - weg met hun gerepareerde spullen.”

Geen drempel
Hetzelfde geldt voor de fietsen. “Mensen moeten wel voor de onderdelen betalen en een vrijwillige bijdrage - van wie het kan missen - is altijd welkom, maar niet verplicht. Daar kopen we materialen en gereedschap van”, legt Derksen uit. Het Repaircafé heeft geen drempel; Iedereen is welkom, de koffie staat klaar, meehelpen met de reparatie mag altijd en de gezelligheid kost niets. En gezellig is het. Jaap de Kamper, de twee Jopen – Balk en Van der Louw – Ferenc Reizinger, Ton van Genderen en Mazar Danial – ieder met een eigen specialisme – hebben gevoel voor humor. “En we zijn experts in creatieve oplossingen; of het nu voor een designlamp of een fitting is.”

Lysette Verwegen

Mensen gaan tevreden en soms bijna gelukkig weg

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten