Opening van De Ballensnoeperij (tevens H-TIP) door Wethouder Herman Wiggers (links) en voorzitter Hans Bakker. Foto: Paul van den Dungen
Opening van De Ballensnoeperij (tevens H-TIP) door Wethouder Herman Wiggers (links) en voorzitter Hans Bakker. Foto: Paul van den Dungen

‘De Ballensnoeperij’ opent de deuren

25 jun, 09:16 Algemeen

Eindelijk is het zover. Een lang gekoesterde wens van de Vereniging Oud-Linschoten ging vorige week vrijdag in vervulling. Met het wegschuiven van een gordijn openden wethouder Herman Wiggers en VOL voorzitter Hans Bakker De Ballensnoeperij.

Linschoten - Het was een publiek geheim dat angstvallig bewaard moest worden. Niemand mocht weten dat afgelopen vrijdag de winkel van de Vereniging Oud-Linschoten werd geopend. Want, nog steeds coronatijd en teveel belangstelling kon de gezondheid wel eens schaden. Maar iedereen weet dat Linschoten een dorp is. En waar zijn geheimen ‘veiliger’ dan in een dorp, of zoals ze in Linschoten zeggen “Op het dorp”.

“De Vereniging Oud-Linschoten (VOL) werd 7 jaar geleden opgericht. Eerst nog gehuisvest in de oude Timotheüsschool en tot op heden in een klaslokaal in De Brede Vaart, dat hiermee meteen de functie van verenigingsgebouw kreeg”. Aan het woord is Hans Bakker, sinds kort voorzitter van de VOL. Het is een zeer actieve vrijwilligersorganisatie die het Linschotens erfgoed voor de toekomst bewaart. De vereniging telt intussen zo’n 350 leden en probeert met 20 vrijwilligers de boel draaiende te houden. “Eigenlijk willen wij graag wat meer vrijwilligers hebben” zegt Janneke Severs-Hilgeman. Mensen die gastvrijheid in hun vaandel hebben staan maar ook interesse hebben in de historie van ons mooie dorp kunnen zich altijd aanmelden via het volgende emailadres: deballensnoeperij@oud-linschoten.nl . Met meer vrijwilligers kunnen wij ook meer gaan ondernemen en is de druk op de anderen niet zo groot.

Het is klokslag half elf als Neeltje, Pie en Lien in de Dorpstraat voor enig tumult zorgen. Ze proberen op hun eigen onhandige manier verse eieren aan de man/vrouw te brengen wat soms voor enige hilariteit zorgt. In zijn openingswoord herinnert voorzitter Hans Bakker dat een zichtlocatie voor de VOL als vanaf de oprichtingsplannen een wens is geweest. Na goed overleg met de eigenaar van Dorpstraat 45 mag de VOL de winkel gebruiken als Historisch- en Toeristisch Informatie Punt voor Linschoten. Aagje Nell, Janneke Hilgeman en Petra van de Ven zijn het winkelteam dat voor de invulling en organisatie heeft gezorgd, waarbij de hulp van de handige Piet Severs niet onvermeld mag blijven.
Ook wethouder Herman van Wiggen verhulde niet zijn belangstelling voor Linschoten tijden de vele bezoeken die hij daar met zijn echtgenote aan bracht. Aan hem en Hans Bakker de eer om het grote gordijn voor de etalage opzij de schuiven, waarna de naam “De Ballensnoeperij” voor iedereen zichtbaar werd. Ballensnoepers is de bijnaam van de Linschoters en een duidelijke link naar een uit zuinigheid geboren gebruik. De vierkante zwarte ballen, te koop in de winkel, werden gebruikt als zoetstof. De bikkelharde bal bleef in de mond tot het bakkie koffie of thee op was. Het restant werd in de mok bewaard tot de volgende ronde.

Paul van den Dungen

Wie de geschiedenis kent weet meer over zichzelf

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
IJsselsteiners protesteren met omgekeerde stadsvlag Algemeen 16 aug, 15:29
Afbeelding
Felicitaties voor gouden bruidspaar Algemeen 16 aug, 15:03
Afbeelding
Bibliotheek IJsselstein voortaan op dinsdagavond open Algemeen 16 aug, 15:00
Afbeelding
Bouwen maar ! Algemeen 16 aug, 14:59
Afbeelding
Polsstokspringster Demi Groothedde vecht zich terug Sport 16 aug, 10:00
Afbeelding
‘Dweilen op het plein’ met ZWUP tijdens Jaarmarkt Montfoort Algemeen 15 aug, 17:27
Afbeelding
Provinciale aandacht voor geluidsoverlast sneltram in IJsselstein Algemeen 15 aug, 12:39
Afbeelding
Thomas van Midden de sterkste in Jaarsveld Sport 15 aug, 10:14