Opening van De Ballensnoeperij (tevens H-TIP) door Wethouder Herman Wiggers (links) en voorzitter Hans Bakker. Foto: Paul van den Dungen
Opening van De Ballensnoeperij (tevens H-TIP) door Wethouder Herman Wiggers (links) en voorzitter Hans Bakker. Foto: Paul van den Dungen

‘De Ballensnoeperij’ opent de deuren

Algemeen 590 keer gelezen

Eindelijk is het zover. Een lang gekoesterde wens van de Vereniging Oud-Linschoten ging vorige week vrijdag in vervulling. Met het wegschuiven van een gordijn openden wethouder Herman Wiggers en VOL voorzitter Hans Bakker De Ballensnoeperij.

Linschoten - Het was een publiek geheim dat angstvallig bewaard moest worden. Niemand mocht weten dat afgelopen vrijdag de winkel van de Vereniging Oud-Linschoten werd geopend. Want, nog steeds coronatijd en teveel belangstelling kon de gezondheid wel eens schaden. Maar iedereen weet dat Linschoten een dorp is. En waar zijn geheimen ‘veiliger’ dan in een dorp, of zoals ze in Linschoten zeggen “Op het dorp”.

“De Vereniging Oud-Linschoten (VOL) werd 7 jaar geleden opgericht. Eerst nog gehuisvest in de oude Timotheüsschool en tot op heden in een klaslokaal in De Brede Vaart, dat hiermee meteen de functie van verenigingsgebouw kreeg”. Aan het woord is Hans Bakker, sinds kort voorzitter van de VOL. Het is een zeer actieve vrijwilligersorganisatie die het Linschotens erfgoed voor de toekomst bewaart. De vereniging telt intussen zo’n 350 leden en probeert met 20 vrijwilligers de boel draaiende te houden. “Eigenlijk willen wij graag wat meer vrijwilligers hebben” zegt Janneke Severs-Hilgeman. Mensen die gastvrijheid in hun vaandel hebben staan maar ook interesse hebben in de historie van ons mooie dorp kunnen zich altijd aanmelden via het volgende emailadres: deballensnoeperij@oud-linschoten.nl . Met meer vrijwilligers kunnen wij ook meer gaan ondernemen en is de druk op de anderen niet zo groot.

Het is klokslag half elf als Neeltje, Pie en Lien in de Dorpstraat voor enig tumult zorgen. Ze proberen op hun eigen onhandige manier verse eieren aan de man/vrouw te brengen wat soms voor enige hilariteit zorgt. In zijn openingswoord herinnert voorzitter Hans Bakker dat een zichtlocatie voor de VOL als vanaf de oprichtingsplannen een wens is geweest. Na goed overleg met de eigenaar van Dorpstraat 45 mag de VOL de winkel gebruiken als Historisch- en Toeristisch Informatie Punt voor Linschoten. Aagje Nell, Janneke Hilgeman en Petra van de Ven zijn het winkelteam dat voor de invulling en organisatie heeft gezorgd, waarbij de hulp van de handige Piet Severs niet onvermeld mag blijven.
Ook wethouder Herman van Wiggen verhulde niet zijn belangstelling voor Linschoten tijden de vele bezoeken die hij daar met zijn echtgenote aan bracht. Aan hem en Hans Bakker de eer om het grote gordijn voor de etalage opzij de schuiven, waarna de naam “De Ballensnoeperij” voor iedereen zichtbaar werd. Ballensnoepers is de bijnaam van de Linschoters en een duidelijke link naar een uit zuinigheid geboren gebruik. De vierkante zwarte ballen, te koop in de winkel, werden gebruikt als zoetstof. De bikkelharde bal bleef in de mond tot het bakkie koffie of thee op was. Het restant werd in de mok bewaard tot de volgende ronde.

Paul van den Dungen

Wie de geschiedenis kent weet meer over zichzelf

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 19 uur geleden
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 23 uur geleden
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 23 uur geleden
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Op & Top Vrouw bij Sisters Event in Dorpshuis Benschop Nieuws gisteren
• Twee van de winnaars. In totaal waren er 36 bekers te vergeven.
Prijzenregen tijdens clubkampioenschappen Apollo Sport 22 apr, 11:45
Afbeelding
IJsseloever Dames 1 nog niet uit gevarenzone Sport 22 apr, 09:09
Afbeelding
Montfoort SV'19 pakt broodnodige punten, IJFC verrast sterk PVCV en ander voetbal Sport 22 apr, 08:50