<p>Deze foto werd in 1985 gemaakt door Jan de Kruif tijdens de televisieopnamen voor Het Wassende Water in Linschoten.</p>

Deze foto werd in 1985 gemaakt door Jan de Kruif tijdens de televisieopnamen voor Het Wassende Water in Linschoten.

(Foto: )

Ook Linschoten sluit zich aan bij regionale Herman de Man Maand

  •   keer gelezen

Vanaf 8 juli tot en met 8 augustus wordt in de Lopiker- en Krimpenerwaard, het gebied waar auteur van voornamelijk literaire streekromans Herman de Man zijn jeugd doorbracht, de ‘Herman de Man Maand’ georganiseerd. Omdat De Man ook schreef over Linschoten, verzorgt Vereniging Oud-Linschoten een maand lang activiteiten rond de plekken waarover hij zo beeldend schreef.


Linschoten - Herman de Man (1898) werd geboren in Woerden als Salomon Herman Hamburger en bracht zijn jeugd door in Polsbroekerdam, Benschop en Oudewater. Zijn vader Herman Salomon was manufacturier die met ‘pak’ van deur tot deur manufacturen en textiel ventte. Bij de klant aan de keukentafel werd het pakket met handel door hem uitgestald. Tijdens de verkoop, die best even in beslag nam, werd het nieuws uit de omgeving met de koopman gedeeld, want hij heeft een uitgebreide klantenkring. Als tiener moet Salomon mee om zijn vader te helpen, met de achterliggende gedachte dat zijn zoon het vak zou leren. Zo maakt zijn zoon kennis met het rauwe boerenleven. Het blijkt de basis voor zijn latere vertellingen. De jongen moet een fotografisch geheugen hebben gehad.. Al in deze periode vertrouwt hij zijn gedachten en gevoelens aan het papier toe, meestal in dichtvorm. Later wordt hij journalist en schrijft onder pseudoniem Herman de Man. In 1922 verschijnt zijn eerste roman Aardebanden.

De boeken van Herman de Man spelen zich voornamelijk af in de streek waarin hij opgroeide. Het bekendste werk is Het Wassende Water (1925) dat zich afspeelt in de Lopikerwaard. Het boek werd in 1986 verfilmd in een achtdelige televisieserie. In Linschoten waren de hofstede ‘Kopervik’, De Haardijk en de Dorpstraat belangrijke locaties waar filmopnames werden gemaakt.

Fietsroutes

Ook bij ‘De Ballensnoeperij’ aan de Dorpstraat 45, dependance van de Vereniging Oud-Linschoten, zijn tijdens openingsdagen speciale fietsroutes verkrijgbaar waarin activiteiten en bezienswaardigheden zijn opgenomen uit de tijd van Herman de Man. Openingstijden: zie oud-linschoten.nl/de_ballensnoeperij.

Cultuur

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier