Geertrui, Douwe en Frank vragen goede ideeën voor het Platform Duurzaam Montfoort en Linschoten
Geertrui, Douwe en Frank vragen goede ideeën voor het Platform Duurzaam Montfoort en Linschoten

‘We wonen er, we hebben er één’

14 jul, 08:02 Algemeen

Het Platform Duurzaam Montfoort en Linschoten zet zich in om de inwoners actief te betrekken bij het verduurzamen van de leefomgeving.

regio - “Op de site van Duurzaam Montfoort en Linschoten zag ik dat het bestuur nieuwe mensen zocht”, vertelt voorzitter Geertrui Verbraak. “Het leek mij fijn om iets voor mijn dorp te doen, buiten mijn betaalde werk bij het waterschap in Brabant.” Ook Douwe Pot las de oproep en sinds het bedrijf waarvoor hij werkte verkocht werd, kreeg hij tijd om zich in te zetten voor het platform. “Laat mij maar secretaris zijn, heb ik gezegd, dat vind ik leuk om te doen.” Frank Benthem, die uit bezorgdheid voor ons milieu in 2019 het adviesbureau Woondokter begon, was en is nog steeds de financiële man in het bestuur.

Duurzaamheid

Op de frisse website duurzaammontfoort.nl komen drie thema’s aan de orde: zoeken naar vrijwilligers, biodiversiteit en het nieuwe repair-café in Montfoort. Ook de duurzaamheidsprijs wordt weer nieuw leven ingeblazen. “We hopen de duurzaamheidsprijs, die door corona naar de achtergrond verdween, binnenkort weer uit te reiken”, zegt Frank Benthem. “We putten de aarde uit. Er moet een omschakeling plaatsvinden in de landbouw. Minder monoculturen en meer boeren die niet alleen vee houden of graan verbouwen, maar ook zorgen voor groenten, notenbomen en bessenstruiken, waarbij bloeiende akkerranden van belang zijn voor onze insecten. Ik zie het als een voedselbos.”

Regenwater

“Maar ook heel dicht bij huis kunnen we wat doen” vult Geertrui aan. “Regenwater opvangen en door ‘steenbreek’ mee te doen aan het NK Tegelwippen, waarbij we uitgedaagd zijn door Oudewater. De Jacob Barneveldstraat in Linschoten heeft zelf voor beplanting langs de weg gezorgd. Zij kunnen zich voor dit NK aanmelden. Sedumdaken aanleggen is ook zo’n speerpunt. Makkelijk en duurzaam.”

Kom met de ideeën

“We noemen onszelf een platform” benadrukt Douwe, “omdat we overleg en samenwerking zoeken met onze streekgenoten. Heb je een idee, kom er mee! Wij hebben het budget en de contacten met de lokale overheid, maar alleen met ons drieën kunnen we er niet voor zorgen dat ons Groene Hart een tintje groener wordt. We zoeken vrijwilligers die met ons mee willen doen.” Laat het ons maar weten via info@duurzaammontfoort.nl.

Lokaal en regionaal

Regelmatig vindt er uitwisseling van ideeën plaats. Zo heeft het initiatief van de Montfoortse Sylvia Benschop geleid tot een wijdverbreid netwerk van zwerfvuil-ambassadeurs. De groep bestaat inmiddels uit 60 mensen die wekelijks met prikstokken het zwerfvuil bij elkaar rapen. Het afval dat andere mensen achteloos achter zich neergooien! Het is duidelijk dat het Platform Duurzaam Montfoort en Linschoten lokaal flink aan de weg wil timmeren.

Aagt de Ruijter de Wildt

heb je een goed idee, kom er mee! wij helpen je verder

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
IJsselsteiners protesteren met omgekeerde stadsvlag Algemeen 16 aug, 15:29
Afbeelding
Felicitaties voor gouden bruidspaar Algemeen 16 aug, 15:03
Afbeelding
Bibliotheek IJsselstein voortaan op dinsdagavond open Algemeen 16 aug, 15:00
Afbeelding
Bouwen maar ! Algemeen 16 aug, 14:59
Afbeelding
Polsstokspringster Demi Groothedde vecht zich terug Sport 16 aug, 10:00
Afbeelding
‘Dweilen op het plein’ met ZWUP tijdens Jaarmarkt Montfoort Algemeen 15 aug, 17:27
Afbeelding
Provinciale aandacht voor geluidsoverlast sneltram in IJsselstein Algemeen 15 aug, 12:39
Afbeelding
Thomas van Midden de sterkste in Jaarsveld Sport 15 aug, 10:14