Afbeelding

Nieuwe tak van sport

Algemeen 60 keer gelezen

De sportevenementen zijn weer in volle gang! De Tour de France is begonnen, Max doet het goed in de Formule 1 en het EK is net achter de rug.
De manier waarop je mee kan leven met grote sportwedstrijden is uniek. Je voelt spanning, hoop, vrees, maar ook verbondenheid met je land of club.

Maar hoe (niet) duurzaam is zo’n evenement? Bij de Tour de France zijn het niet alleen de wielrenners die de hoge bergtoppen en diepe dalen trotseren. Elke dag rijden er 2000 journalisten mee, 300 vrachtwagens die het mobiele stadion meenemen, 180 wagens met techniek, 160 auto’s in de reclamekaravaan, 7 ambulances, een radiologiewagen, twee vliegtuigen voor de televisie-uitzendingen, drie voor het vervoer van de renners en drie helikopters (bron: Trouw).

Gaan duurzaam en sportprestaties samen?

Formule 1 is ook een vervuilende sport; denk aan het brandstofverbruik en automaterialen die vervangen moeten worden. En het circus reist de hele wereld over. Het ene weekend wordt er geracet in Abu Dhabi, een weekend later in Monaco. In 2030 willen ze klimaatneutraal zijn. Er is versneld overgestapt naar een Remote Technical Centre om op afstand uit te kunnen zenden. Daarmee daalt het aantal reizende werknemers met 36 procent en de vracht met 34 procent. Uit de hittestresskaart blijkt ook dat de IJFC/VVIJ kunstgrasvoetbalveldenvelden alles behalve verkoelend werken. Hopelijk kunnen we zoveel mogelijk clubhuizen volleggen met zonnepanelen, en herbruikbare oranjeversiering bespaart ook een enorme afvalberg. Sportevenementen zijn belangrijk en super gaaf; ik kijk uit naar de Olympische Zomerspelen in Japan. Duurzame transitie in de sport is een nieuwe tak van sport waar nog veel prijzen te winnen zijn!
Shannon Hoeflaken
KlimaatneutraalIJsselstein.nl

DE DUURZAAMSTE COLUMN

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Prijsuitreiking winnaars fotowedstrijd Lopik Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Vogels in beeld bij Kleur en Zang Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Vermiste tiener uit Lopik weer terecht 112 14 uur geleden
Afbeelding
Seniorencomités openen nieuw seizoen met feestje Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Eerste Regenboogcafé groot succes Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Stilstaan bij kunst op Mantelmeeuw-Korenfestival Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Energieprijzen raken ook de bakkers Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Natuurgebied de Oostelijke Vechtplassen klaar voor de toekomst Algemeen 16 uur geleden