<p>Mimi & Peter, auteurs van een familietrilogie die zich afspeelt in &lsquo;Het land van Herman de Man&rsquo;.</p>

Mimi & Peter, auteurs van een familietrilogie die zich afspeelt in ‘Het land van Herman de Man’.

(Foto: TvW )

Geïnspireerd door ‘De Grote Meester’

  •   keer gelezen

“Tijdens het schrijven, werden we zelf soms ook echt nieuwsgierig naar het verdere verloop. Dat is altijd een goed teken. Het betekent dat het verhaal als het ware zijn eigen gang gaat!” Dat zeggen Mimi en Peter van Waterschoot van der Gracht naar aanleiding van het recente verschijnen van hun boek ‘Marjan en de terugkeer van Job Bremer’.


LINSCHOTEN/MONTFOORT/OUDEWATER - Het is het derde deel van hun historische familietrilogie, die zich afspeelt in ‘het land van Herman de Man’. Peter heeft jaren in Oudewater, Linschoten en Woerden gewoond en gewerkt en is een groot fan van deze schrijver geworden. “Dat merk je wel als je de boeken gaat lezen”, grijnst hij. “We nemen de lezers mee op reis door de geschiedenis van een Vlaamse familie. Die beproeft haar geluk in de horeca in Oudewater en omgeving. Van logement tot klasse hotel-restaurant. Daarbij komen ze voor de nodige uitdagingen te staan.
Deel één start in 1860, deel drie eindigt in 1990. ‘’Dat is een flinke tijdsspanne, waarin zowel de wereld als haar bewoners en dus ook onze hoofdpersonages, een grote ontwikkeling doormaken.’’
‘’We beschrijven dus de levens van drie generaties”, vertelt Mimi. “In ieder deel zit een behoorlijke portie drama, maar zeker ook humor. Ook gebruiken we veel dialogen, dat houdt het verhaal levendig. Dat vinden lezers prettig, zo blijkt uit de vele positieve reacties die we al op de eerdere delen hebben gekregen. Als toneelschrijvers zijn we ook niet vies van plotwendingen. Dat mogen de lezers maar zelf ontdekken!’’

Ten onrechte vergeten

Deel één en deel drie zijn namelijk enigszins geïnspireerd op verhalen die Peter decennia geleden al heeft gepubliceerd in De IJsselbode en het Woerdens Nieuwsblad. 
Daarin had hij geschiedkundige feitjes, bestaande personages en locaties met dichterlijke vrijheid in de teksten verweven. ‘’Maar net als bij de toneelstukken die we vaak in opdracht van uitgevers hebben ‘hertaald’, moesten ook die oude versies van Peter in een modern jasje gestoken worden.”
Het schrijversduo vindt het geweldig dat er tijdens de ‘Herman de Man maand’ in heel de regio zoveel fantastische activiteiten worden georganiseerd rond deze ten onrechte wat vergeten schrijver. ‘’Goed dat er weer aandacht besteed wordt aan de literaire kant van zijn werk: het groot dictee, de schrijfreis, door de ogen van en ‘boekselen’.’’
De samenwerking op schrijfgebied tussen de beide auteurs bestaat inmiddels al zo’n twintig jaar. Ze hopen dat de mensen hun werk ook gaan lezen. Tenslotte zijn hun boeken zeker geïnspireerd door het werk van ‘De Grote Meester’!

In ‘De Ballensnoeperij’ zijn tijdens de ‘Herman de Man Maand’ boeken van Mimi & Peter maar ook van Herman de Man verkrijgbaar. De Vereniging Oud Linschoten-dependance aan Dorpstraat 45 is open donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Janneke Severs-Hilgeman

Derde deel historische familietrilogie verschenen

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten