Marie-José de Zeeuw, Koos Lieshout, Henk Lindeman, Sanne de Bruijne (en Henk de Groot) zijn Achterveld Actief gestart.
Marie-José de Zeeuw, Koos Lieshout, Henk Lindeman, Sanne de Bruijne (en Henk de Groot) zijn Achterveld Actief gestart. Foto: Lysette Verwegen

Nieuw: Achterveld Actief met Energie

Algemeen 118 keer gelezen

De wijk Achterveld is een nieuw bewonersinitiatief rijker: Achterveld Actief; met Energie in dit geval. Vijf wijkbewoners gaan initiatieven oppakken en draagvlak zoeken om – in samenwerking met andere partijen/organisaties – mee te werken aan de uitvoering dicht bij huis. Warmtetransitie is het eerste project.

IJSSELSTEIN – Nederland moet van het gas af en er is volop discussie over het opwekken van energie met zonnepanelen en windmolens. “Dat klinkt ‘groot en ver weg’. Wij focussen alvast op minder gebruik van gas in de eigen woning – bijvoorbeeld voor douchen, koken en warmte. Om nu al mee te beginnen”, vertelt Henk Lindeman. Hij werd in het voorjaar gebeld door Natuur & Milieu Utrecht met de vraag of hij iets met warmtetransitie kon doen. Hij belde wijkbewoners Henk de Groot en Koos Lieshout en Achterveld Actief ging van start.

Dichtbij
De Groot zet zich al langer in voor minder energieverbruik en Lieshout wilde iets voor de wijk. De gemeente is blij met de betrokkenheid en adviseerde om ook contact op te nemen met Buurkracht, dat burensamenwerking op allerlei gebied ondersteunt. Volgens technisch expert De Groot zijn bijvoorbeeld veel geïsoleerde jaren ’70-,’80-, en ’90-huizen in Achterveld geschikt voor een hybride warmtepomp. “Daarover kunnen we informatie geven en gezamenlijke aanschaf bevorderen om de kosten te drukken”, vertelt Lindeman. “De gemeente is bezig met ‘Winst uit je woning’, maar wij steken als wijkbewoners, dichtbij en laagdrempelig in. Een objectief advies op maat - desnoods met huisbezoek - kost niets en het praat makkelijker.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp werkt op stroom en wordt aan de cv-ketel gekoppeld. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel – op gas – springt bij als het buiten heel koud is. Lieshout: “Dat levert meer wooncomfort op en kostenbesparing op termijn. En er zijn subsidieregelingen voor de aanschaf.” Achterveld Actief wil door meer bewoners te betrekken een breder draagvlak en een groter netwerk realiseren. “Zo bereiken we steeds meer mensen, die ook weer hun eigen deskundigheid en netwerk hebben.”

Projecten
Inmiddels zijn Marie-José de Zeeuw en Sanne de Bruijne ook bij de kerngroep betrokken. “Achterveld Actief levert daarbij belangenbehartiging en binding tussen de wijkbewoners op. We zijn geen bewonersgroep, maar werken projectmatig graag met de bewonersgroep samen. Toekomstige projecten kunnen bijvoorbeeld zijn Achterveld Actief met Wandelen, of met Wonen voor jongeren, of met Groen. Vul maar in; alles waar behoefte aan is. Projecten kunnen aflopen en opgestart worden.” Voor informatie mail naar: achterveldactief@gmail.com of bekijk/installeer de app Buurkracht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Prijsuitreiking winnaars fotowedstrijd Lopik Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Vogels in beeld bij Kleur en Zang Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Vermiste tiener uit Lopik weer terecht 112 15 uur geleden
Afbeelding
Seniorencomités openen nieuw seizoen met feestje Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Eerste Regenboogcafé groot succes Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Stilstaan bij kunst op Mantelmeeuw-Korenfestival Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Energieprijzen raken ook de bakkers Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Natuurgebied de Oostelijke Vechtplassen klaar voor de toekomst Algemeen 17 uur geleden