• Patrick Blankensteijn (l.) en Peter Verhoeven, twee van de initiatiefnemers.
• Patrick Blankensteijn (l.) en Peter Verhoeven, twee van de initiatiefnemers. (Foto: Michiel van Wezel)

Kansen voor zelfbouw op Sluiseiland

  •   keer gelezen

VIANEN • Een groep initiatiefnemers is optimistisch over de kansen dat op Sluiseiland een zelfbouwproject kan worden gerealiseerd.


De vier ontwikkelaars die nog in de race zijn om het totale project uiteindelijk te gaan realiseren zijn enthousiast over het initiatief van de Vianezen.

De zelfbouwgroep Vianen is opgericht door Michiel van Wezel en Patrick Blankensteijn. Een oproep in Het Kontakt resulteerde vorig jaar in achttien enthousiastelingen, die interesse toonden in het project. Een van de belangstellenden was Peter Verhoeven, die op dit moment contactpersoon voor de zelfbouwgroep is.

Participatie
Verhoeven: "Twee maanden geleden hebben de ontwikkelaars tijdens een mix & matchmeeting aangegeven dat ze wel oren hadden naar onze plannen. Ze zijn er alle vier van overtuigd dat participatie van toekomstige bewoners belangrijk is."

Michiel van Wezel: "Ons aanvankelijk plan was om het project helemaal zelfstandig van de grond te tillen, maar we weten inmiddels dat het helemaal niet nadelig hoeft te zijn om aan te haken bij de ontwikkelaar. Vooral tijdens de bouwfase kan het geld en tijd besparen."

Uit de plannen van de ontwikkelaars die tot vorige week werden tentoongesteld in de kapel van het stadhuis blijkt dat drie van de vier een voorkeur hebben voor een zelfbouwproject op het noordelijke deel van Sluiseiland, de vierde partij heeft gekozen voor het zuidelijke deel.

Peter: ""Wij denken bij voorkeur aan een eigen kavel met eigen architect en aannemer. Maar eventueel ook aan het gezamenlijk met de ontwikkelaar en zijn team ontwikkelen van een appartementsgebouw of grondgebonden woningen op basis van de eisen en wensen van de leden van de zelfbouwgroep of toekomstige bewoners. Ook een combinatie van appartementen en woningen met tuin is mogelijk."

Voordelen
Inmiddels zijn van de oorspronkelijke lijst met belangstellenden wel wat mensen afgehaakt, maar Verhoeven verwacht dat er uiteindelijk meer dan twintig mensen interesse zullen tonen. De initiatiefnemers zijn stellig overtuigd van de voordelen van zelfbouw: Peter: "Het gaat nog niet eens zozeer om de kosten, hoewel ik wel denk dat je met zelfbouw kosten kunt besparen. Maar je krijgt voor je geld wel een betere woning, helemaal naar jouw persoonlijke wensen en niet een standaardhuis uit de catalogus van de projectontwikkelaar."

Zelfbouw versterkt volgens Verhoeven ook de binding van mensen met hun woning en hun buurt. "Er ontstaat een grotere diversiteit in het woonprogramma, niet alleen qua type woningen en architectuur, maar ook op het gebied van bijvoorbeeld milieu, samenleven en zorg."

Belangstellenden kunnen zich via een aanmeldingsformulier op de website aanmelden voor het zelfbouwinitiatief.h

www.zelfbouwvianen.nl

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten