Foto: Teus Admiraal

De Werf wordt gastvrij hart van Woudrichem

  •   keer gelezen

WOUDRICHEM • Het gemeentehuis in Woudrichem gaat na de zomer door het leven als De Werf, waarin meerdere partijen hun intrek zullen nemen.


Wie momenteel het gemeentehuis van Woudrichem betreedt, stapt in een soort bouwput. Met man en macht wordt het raadhuis omgebouwd tot een multifunctioneel centrum. De eerste fase moet voor de zomervakantie klaar zijn. Dan is ook het woord gemeentehuis verleden tijd. Op de aangepaste entree prijkt dan als nieuwe naam De Werf.

Begin 2019 gaat de gemeente Woudrichem op in de nieuwe gemeente Altena. 'Wat te doen we met het veertig jaar oude raadhuis?' was enige tijd terug een open vraag. Het werd een antwoord onder de noemer 'hoe meer zielen hoe meer vreugd'. Het gebouw zal in de toekomst gevuld worden met maatschappelijke partners.

Ontmoeten
En daarmee wordt niet gewacht tot de fusie een feit is. "Het zal een gebouw worden waar we elkaar ontmoeten en met elkaar dienstbaar zijn", lichtte wethouder Renze Bergsma maandagmorgen de plannen toe. "Een complex plan waarmee we een gezamenlijk belang voor ogen hebben."

In De Werf kiezen Bibliotheek CultuurPuntAltena, Stichting De Vleet, Vluchtelingenwerk, Kinderopvang BuitenGewoon, Centrum voor Jeugd en Gezin en de gemeente domicilie. Allen partners met raakvlakken. Maar eerst moet het gebouw een metamorfose ondergaan.

Eigentijdse uitstraling
Onder de leiding van architect Kees Timmer en ook styliste Carla Roberti wordt het gebouw verbouwd en heringericht. Belangrijk is dat De Werf zowel van buiten als van binnen een eigentijds uitstraling heeft, stelt architect Timmer. "Het gebouw is nu meer naar binnen gericht. Het moet andersom zijn. De entree krijgt dan ook meer allure", noemde Timmer een voorbeeld.

Het multifunctionele karakter uit zich bijvoorbeeld dat de bibliotheek gesitueerd wordt in de raadszaal. De huidige kantine wordt restaurant. "En we gaan zo min mogelijk ruimten onbenut laten", aldus Timmer. Styliste Carla Roberti ergerde zich al lang aan het vele beton. "Kil en dat gaat veranderen door het gebruik van hout van oude vissersboten." Daardoor zal de balustrade vide waaraan ook gewerkt kan worden meer warmte uit gaan stralen. "We werken nu toe naar verrassing, versterking, verbinding, verrijking en verdieping", legde Roberti, die ook de naam De Werf bedacht, uit.

De Werf moet een plek voor elkaar worden. "Iedereen mag hier aanmeren", sprak Roberti. Wethouder Bergsma onderstreepte dat De Werf een plaats wordt waar de mensen binnen kunnen lopen, maar ook kunnen afspreken onder het genot van een kop koffie. Januari 2018 moet De Werf echt multifunctioneel af zijn als de kinderopvang BuitenGewoon als laatste verhuist naar de nieuwe locatie.

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten