Afbeelding

Lopik trekt de knip voor Oekraïense vluchtelingen

Algemeen 659 keer gelezen

LOPIK • De gemeenteraad van Lopik stemde tijdens de raadsvergadering van afgelopen dinsdag unaniem in om de kosten van ruim 110.000 euro, die nodig zijn om de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne mogelijk te maken, voor haar rekening te nemen. Het bedrag wordt onttrokken aan de algemene reserve.

De gemeente Lopik roemt de ondernemers en de vele vrijwilligers, die zich ontzettend ingespannen hebben om de opvang van Oekraïense zo snel mogelijk te laten verlopen. Het schoolgebouw Zomergaard in Lopik onderging binnen enkele dagen een metamorfose, waardoor de vluchtelingen snel onderdak geboden kon worden.

Alhoewel de gemeenteambtenaren zoveel mogelijk de kosten met betrekking tot de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne monitoren en registreren, blijft een deel van deze kosten nog niet duidelijk. Vooral de te verwachten kosten en de toekomstige ontwikkelingen blijken niet te overzien. Bijna 40% van de gemaakte kosten ging op aan 24/7 zorgbeveiliging op de Zomergaard. Dit bedrag kan in de komende tijd flink omlaag door inzet van vrijwilligers.

“Het rijk geeft aan de gemaakte kosten ruimhartig te vergoeden”, aldus burgemeester Laurens de Graaf. “De ambtelijke inzet is niet zo hoog in vergelijking met andere gemeenten. Vrijwilligers doen heel veel.”

Wethouder Johan van Everdingen meldde dat de heer Van Velzen van de Plus de eerste boodschappen sponsorde. Daarna maakten de vluchtelingen gebruik van een Pluspas, waarmee zij de boodschappen betaalden, totdat de leefgeldregeling inging. “Niet iedereen maakt hier gebruik van”, merkte wethouder Gerrit Spelt nog op. 

De raadsleden vuurden veel vragen af over eventuele bijkomende kosten aan het college. Mevrouw Van Delft (VVD) wilde weten hoe het met de ziektekosten zit. “Vluchtelingen zijn geregistreerd als inwoners”, antwoordde De Graaf. “Er zijn afspraken op nationaal niveau dat behandelende artsen hun kosten kunnen declareren bij de verzekeringsmaatschappijen. We vangen nu 80 vluchtelingen op in de kernen. Of er al zicht is op permanente huisvesting van de vluchtelingen weet ik niet. Tot het einde van het jaar bekijken we de situatie, hoe die zich ontwikkelt. We zijn als gemeente Lopik barmhartig en doen wat nodig is.”

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Afbeelding
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46