• Een groot deel van de bijna 200 medewerkers tijdens de kick-off in het Fulcotheater.
• Een groot deel van de bijna 200 medewerkers tijdens de kick-off in het Fulcotheater. Foto: Lysette Verwegen

Amicitia en Kwibus samen aan de slag in Ciske de Rat

Algemeen 1.759 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Met het aansnijden van een taart is zondag in het Fulcotheater de start gemarkeerd van het omvangrijke project waarin Harmonie Amicitia en Thaterstichting Kwibus weer gaan samenwerken. De musical Ciske de Rat, geschreven door André Breedland – naar de trilogie van Piet Bakker, met muziek van Henny Vrienten - is als IJsselsteinse productie begin oktober in het Fulcotheater te zien.

Mooie ervaring

Eindelijk, na jaren van uitstel. Het eerste idee ontstond bij Amicitia, om het 120-jarig bestaan in 2020 te vieren. “Veel van onze leden wilden weer eens iets ‘Schilte-achtigs’ doen”, vertelt Amicitiavoorzitter Ellen Metaal, verwijzend naar de unieke IJsselsteinse musical die in 2009 op de planken werd gebracht. “We ontdekten Ciske de Rat door de ervaringen van een andere harmonie die leuke ervaringen had met deze musical.” En toen werd Piet de Bruin van Kwibus gebeld… “Hij was direct enthousiast en we begonnen met de voorbereidingen en planning.” Alles werd vervolgens steeds weer uitgesteld door de coronapandemie. Maar van het uitstel kwam geen afstel: “Nu is er eindelijk de aftrap en we kijken allemaal uit naar oktober. Naar die mooie ervaring van jaren geleden en misschien nog leuker.” Veel spelers en musici van toen zijn nog steeds actief. “Die weten waar ze het over hebben. Voor nieuwe leden is het leuk om straks ook uit eigen ervaring te spreken. En natuurlijk gaan we weer voor uitverkochte zalen.”

Het verhaal

Piet de Bruin verwijst naar het verhaal: “Wat jullie natuurlijk allemaal kennen.” De trilogie: Ciske de Rat, Ciske groeit op en Ciske de man, vertelt het verhaal van Cis Vrijmoeth; over zijn jeugd als onhandelbaar jochie die per ongeluk zijn moeder vermoordt, vervolgens de jaren in het tuchthuis en daarna zijn leven als soldaat in de Tweede Wereldoorlog. “Ciske heeft niet echt bestaan. Piet Bakker heeft het met een kritische blik geschreven; over de omgang met kinderen in de toenmalige maatschappij, de opzet van het gevangeniswezen en over de oorlog. Het laatste deel was anti-Duits en kon pas na de oorlog verschijnen.” ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’, roept een van de aanwezigen. Maar eerst: “Handen uit de mouwen”, citeert De Bruin tante Jans van Ciske.

Publiciteit

Het zijn niet alleen de spelers en musici die samenwerken, ook achter de schermen - zoals bij techniek en publiciteit - wordt nauw samengewerkt. “We trekken met z’n allen heel IJsselstein de zaal in”, lacht Janneke Lippus. Op de poster die net is onthuld speelt de QR-code een belangrijke rol: “Een directe link voor alle informatie en om te reserveren.” En als het aan haar ligt wordt de hashtag #ciskeijsselstein de komende maanden een hit op social media. En dan zijn er de sneak preview momenten tijdens de Sprokkelhorst Verborgen Tuinen en op de Sport- en verenigingenfair in juni. Kaarten voor de musical op 6, 7, 8 en 9 oktober zijn al te reserveren via www.fulcotheater.nl.

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 18 uur geleden
• De huidige bestuursleden: Gerard Vendrig, Piet van Kats en Harry van Rooijen
Hoe mannenkoor St. Caecilia uit Cabauw opeens 100 jaar werd Nieuws 20 uur geleden
• Voorzitter Jeanette de Neijs
PSIJ adviseert gemeente en inwoners met vragen in sociaal domein Nieuws 16 apr, 18:00
• Jeroen en Sis openen Deb Butik
Kledingwinkel Deb Butik opent naast Deb Koncept: samen sterk in eigen segment Zakelijk 16 apr, 17:45
• De 18de-eeuwse slingermuur bekend onder de naam 'slangenmuur' is toe aan restauratie.
Mooie plannen voor erfgoedherstel in Montfoort en Linschoten Nieuws 16 apr, 17:12
Foto ter illustratie
Man (32) uit Utrecht in Linschoten opgepakt voor cocaïnehandel 112 16 apr, 15:43
• De huidige vijf leden van het inwonerscollectief SIEL.
Lopiks energiecollectief zoekt betrokken inwoners Nieuws 16 apr, 15:33