Op de voorgrond van links naar rechts de voorlezers Evi, Hidde, Zara, Laura, Fem en Noa, op de achtergrond de jury.
Op de voorgrond van links naar rechts de voorlezers Evi, Hidde, Zara, Laura, Fem en Noa, op de achtergrond de jury. Foto: Mel Boas (Boasphoto)

Laura Schalkwijk wint regiofinale Voorleeswedstrijd

Algemeen 683 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Laura Schalkwijk van de Agnesschool in IJsselstein heeft dinsdag 22 maart in Vianen de regionale voorleeswedstrijd gewonnen. Aan deze ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd, georganiseerd door de Bibliotheek Lek & IJssel, deden zes voorleeskampioenen mee uit Vijfheerenlanden, IJsselstein en Houten. Regiokampioen Laura gaat door naar de provinciale finale. 

De regiofinale werd gehouden in Theater Helsdingen in Vianen. De strijd ging tussen de winnaars van de plaatselijke voorrondes: Fem Huizinga en Hidde van Rooijen uit Houten, Evi Dijkstra en Laura Schalkwijk uit IJsselstein en Noa van Doorn en Zara Verwoerd uit Vijfheerenlanden. De zaal zat vol met de klasgenoten van de zes voorlezers, die spandoeken, posters en bordjes hadden gemaakt om hun kampioen aan te moedigen. De sfeer zat er goed in. Presentator Frank de Kleer (‘t Pakhuis Vianen) praatte alles aan elkaar en leerde de kinderen ook enkele goocheltrucs om hun ouders voor de gek te houden.

Ingeborg Hokken (directeur, Basisschool Het Avontuur in Hoef en Haag), Harriët Joore-Gerrits (logopediste, SBO De Wenteltrap in IJsselstein) en Lex de Wever (boekrecensent, tv-programma ‘Brommer op Zee’) vormden samen de jury. Zij hadden de moeilijke taak uit de zes voorleeskanjers de winnaar aan te wijzen. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. 

Uiteindelijk werd Laura Schalkwijk van de Agnesschool uit IJsselstein de regionale kampioen. Zij las voor uit het boek ‘Onweer’ van Anna Woltz. De jury gaf aan dat de competitie stevig was. Elk van de voorlezers had wel het een of het andere sterke punt, maar Laura stak erbovenuit met een combinatie van sterke punten. Zo las zij rustig voor, was goed verstaanbaar, maakte goed oogcontact en wist de spanning van het boek goed op te bouwen. Daarbij was ze ook niet bang om stiltes te laten vallen. Laura gaat door naar de volgende ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd: de provinciale finale op 14 april in het Eemhuis in Amersfoort.

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Van links naar rechts: De heer Aantjes, mevrouw De Bruijn-van Ieperen, burgemeester Laurens de Graaf en de heer Boele.
Erespelden voor bestuursleden Jumelage Lopik Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Zwembad Lobeke in Lopik gaat weer open Nieuws 18 apr, 14:02
Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23