Er was speciaal materieel nodig om de nieuwe vlaggenmast op de toren te krijgen.
Er was speciaal materieel nodig om de nieuwe vlaggenmast op de toren te krijgen. Foto: Corien Rietveld

Nieuwe vlaggenmast op unieke Pasqualinitoren

Algemeen 667 keer gelezen

IJSSELSTEIN • De Pasqualinitoren – de kerktoren van de Nicolaaskerk aan het Kronenburgplantsoen – staat er weer bijna als nieuw bij. Het grote onderhoud is afgerond, vorige week is de nieuwe vlaggenmast geplaatst en binnenkort hangen ook de vier wijzerplaten – nieuw verguld en met nieuw klokwerk – weer op hun plek.

De renaissancetoren, met een spits in Amsterdamse Schoolstijl en een dito interieur, gebouwd aan een gothisch kerkgebouw is uniek, volgens kenner en voorzitter van de Historische Kring IJsselstein Bart Rietveld. Zelfs aan de mast zit een verhaal. “Restauratiebedrijf Jurriens heeft de originele tekeningen uit 1924 gebruikt om de nieuwe mast te maken. Niet met de – inmiddels wit verkleurde oranje knop – maar met drie zwarte schijven, gebaseerd op de stijl van de Amsterdamse School stijl.” De mast kan niet, zoals tot 1950, naar beneden worden gedraaid. “Dat systeem is te gevoelig voor regenwater.” 

De nieuwe wit gepoederde aluminium mast kan weer 50 jaar mee. “De oude aluminiumkleurige mast was na 40 jaar helemaal op. Als het waaide stond hij te ‘jutteren’ en door te buigen op de kroon en bij harde regen stroomde stralen regenwater de toren in en dat is funest. De mast van 15 meter steekt immers meer dan 5 meter de toren in.” Voor de gemeente, eigenaar van de kerktoren, was de vervanging geen verrassing. “De Monumentenwacht inspecteert de toren regelmatig en de vervanging was te combineren met groot onderhoud aan natuursteen en voegwerk, waarvoor de toren in de steigers stond.”

Derde mast

De nieuwe mast is de derde die de toren uit 1532 siert. “De spits is tussen 1915 en 1928 gebouwd, na de grote brand in 1911. Voor die tijd stond er geen mast op de toren”, vertelt Rietveld. IJsselstein heeft een unieke kerktoren met de rechtopstaande mast; bij andere kerken steekt de mast uit een zijluik. “De originele toren had waarschijnlijk een spits in de vorm van een ui, met daarop waarschijnlijk een haan. Toen die eraf waaide heeft de toren tot 1632 geen spits gehad. Daarna kwam er een houten ‘lantaarn’ op, een idee van architect Van Spieringshoek, afgebrand in 1911. De huidige spits is een Amsterdamse keizerskroon; een knipoog naar de thuisbasis van architect De Klerk, de ontwerper van de kroon en mast.

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37