Cals College in IJsselstein
Cals College in IJsselstein Foto: Linda de Kort

Versoepelde maatregelen corona moeten ook ruimte geven op scholen

Algemeen 327 keer gelezen

REGIO • Het leek voor het weekend nog mee te vallen, maar de hele zondagavond zat directeur Stefan van Ee van basisschool Eben Haezer in Polsbroek aan de telefoon om het rooster passend te krijgen. “Er moest een groep in quarantaine en dan begint het gepuzzel”, aldus Van Ee. “Dit is het lastigste van deze pandemie: het is zo onvoorspelbaar. We staan continue op ‘aan’ om dingen op te vangen en te regelen. Gelukkig hebben ook wij genoeg ervaring met online lesgeven en kunnen we inmiddels heel snel daar naar omschakelen.”

Ook bij het Kompas in Montfoort is het steeds weer een puzzel. “Het valt tot nu toe mee, maar natuurlijk is het iedere keer weer kijken hoe we dingen organiseren. Op dit moment is er één groep in quarantaine”, vertelt directeur Wilbert Hoepel. “Leraren zijn gelukkig wel gerust op de versoepeling rondom de quarantaine-regels, omdat de symptomen van omnikronvariant minder ernstig lijken.” Op school zijn ze blij met de versoepeling. “We zien de kinderen veel liever op school. Zeker als er sprake is van een schrijnende thuissituatie. Dan is het heel fijn dat wij de kinderen dagelijks kunnen zien.”

Op iedere basisschool wordt hetzelfde ervaren met de combinatie tegelijkertijd fysiek en online lesgeven. Ook bij de scholen de Opstap en de Minstreel in IJsselstein hebben al meerdere groepen in quarantaine gezeten. “Alle groepen hebben te maken met kinderen die afwezig zijn, omdat binnen hun gezin sprake is van een positieve besmetting. Dat brengt onrust met zich mee, omdat de leerkrachten naast de kinderen in de klas ook de kinderen thuis digitaal voorzien van onderwijs”, aldus Jill de Jong vanuit deze twee Trinamiek-scholen. “Eigenlijk heb je in zo’n situatie twee leerkrachten nodig”, vult Hoepel aan. “Met het bestaande leerkrachtentekort is het een uitdaging les te kunnen blijven geven. Ook door het hoge aantal medewerkers dat in quarantaine zit.” Hierin zou de versoepeling van de regels dus ook uitkomst in kunnen bieden. 

Op het Cals College IJsselstein ronden ze op dit moment een proefwerkweek en examenperiode af. “Hierdoor hadden we net wat meer ruimte, letterlijk en figuurlijk”, aldus rector Theo Jaspers. Maar ook hier zaten al een flink aantal leerlingen en medewerkers in quarantaine. “We pakken nu meteen door door extra inhaalmomenten voor proefwerken en examens in te roosteren. Het gaat maar door. Omdat het niet te voorspellen is hoe dagen precies gaan lopen, maakt dit het extra lastig.”

Jaspers staat nog een beetje afwachtend tegenover de gevolgen rondom de versoepelde quarantaine-regels. “Doordat je niet meer zo ziek lijkt te worden, biedt dit natuurlijk mogelijkheden. We sturen veel liever geen één leerling naar huis. Maar er is nog zo weinig voorspelbaar aan corona dat we heel alert blijven op alle zaken die op onze school gebeuren.”

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Afbeelding
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46
• Overhandiging van de cheque door Wob Scholtens, voorzitter van BCM aan Marjon de Jong van 't Bakkershuis
Succesvolle bridgeactie voor Bakkershuis Montfoort Nieuws 25 mrt, 16:00
• Het team Boulemeisjes aan de puzzel.
Puzzelaars klaar! Puzzelen maar! Nieuws 25 mrt, 11:25