Afbeelding
Foto: Google Maps

Eerste peiling bouwplannen De Bleek

Algemeen 2.799 keer gelezen

MONTFOORT • Afgelopen week vond een eerste online meedenkavond plaats over De Bleek in Montfoort als mogelijke woningbouwlocatie. Omwonenden vrezen voor het wegvallen van hun vrije uitzicht over de weilanden, terwijl andere deelnemers hopen op een huis.

De gemeente en de ontwikkelende partijen wilden met de meedenkavond inzicht krijgen van belangrijke aandachtspunten van omwonenden en andere belanghebbenden. De sessie werd ook bijgewoond door wethouder Ruimtelijke ordening Ivo ten Hagen. Na een korte introductiefilm was er de mogelijkheid voor de aanwezige belangstellenden via de chat vragen te stellen. Deze vragen liepen uiteen tot het wegvallen van het bestaande uitzicht en de mogelijkheid tot inschrijving voor de woningen.
Wethouder Ten Hagen gaf echter aan dat dit ‘pas’ de eerste avond is. De gemeente heeft ervoor gekozen de reacties nu al in het proces te peilen om deze vanaf een vroeg stadium mee te kunnen nemen. Dit betekende ook dat meerdere vragen nog onbeantwoord bleven. Ook moet de provincie nog formeel toestemming geven aan dit plan. De gemeente voorziet echter geen belemmering. Duidelijk werd wel dat het vervallen van het uitzicht, de toename van de verkeersdrukte en het in aanmerking kunnen komen voor de nieuwe woningen de meeste vragen opleverden.

Waardevermindering

Met betrekking tot het te verwachten belemmerde uitzicht door de nieuwbouw gaf stedenbouwkundige Jacco van Leeuwen aan dat er zo veel mogelijk met het huidige karakter rekening zal worden gehouden. “Er zal ook geen sprake zijn van 10 of 12 bouwlagen, we hebben het eerder over maximaal lagen van 4 of 5.” Eventuele waardevermindering hierdoor van de bestaande woningen bleek eveneens een aandachtspunt. Projectleider Jan-Peter Chatrou gaf aan dat vanuit de wet een eventuele compensatie mogelijk kan zijn.
Over de toename van verkeersdrukte zal nog een verkeersonderzoek volgen. De wethouder kon wel toevoegen dat vanuit de provincie is gebleken dat er voldoende ruimte zit in de bestaande situatie. Chatrou gaf aan dat er naar een verantwoorde verkeersoplossing zal worden gezocht waarbij de inspraak van omwonenden van harte welkom zal zijn. “Maar eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat we niet aan alle voorkeuren zullen kunnen voldoen. Maar graag horen wij alle ideeën en gedachten hierover.”

Woningaanbod

Hoe de inschrijving voor het nieuwe woningaanbod precies in zijn werk zal gaan , wordt later bekendgemaakt. Wel zal het aanbod verdeeld worden over verschillende doelgroepen: appartementen, seniorenwoningen, eengezinswoningen, huur en koop. Uitgangspunt is voldoende betaalbare woningen met oog voor de vraag vanuit eigen bewoners. Ook is voorzien in ruimte voor tien woonwagens. 
Deze avond was vooral een eerste inventarisatie. Projectleider Chatroux nam de uitnodiging van de buurtcommissie van harte aan om in een één-op-één gesprek verder van gedachten te wisselen.

Linda de Kort

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 23 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport gisteren
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13