Voorzitter Will Kolenbrander van het Fulco's Regionaal Mannenkoor.
Voorzitter Will Kolenbrander van het Fulco's Regionaal Mannenkoor. Foto: Linda de Kort

Fulco’s Regionaal Mannenkoor weer zonder kerstconcert

Algemeen 592 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Voor de tweede keer op rij moesten ze hun kerstconcert afblazen. Maar het Fulco’s Regionaal Mannenkoor gaat niet bij de pakken neer zitten. Ze hebben nu al volop ideeën en plannen voor het volgende jaar. “Het kan toch niet drie keer worden afgelast?”

De kerstconcerten op 18 en 22 december in de Sint Nicolaasbasiliek in IJsselstein en Nicolaaskerk in Nieuwegein heeft het koor door alle coronamaatregelen af moeten zeggen. Samen met sopraan Linda Vink, pianiste Marjan Fey en een strijkensemble van het Erasmus Consort wilde het koor sfeervol de feestdagen in. Maar helaas. Nu richt het koor zich op 2022.
“Het was een raar jaar. Tijdens de lockdown hebben we ook via Zoom de repetities opgepakt. Maar dat is toch anders zingen dan schouder aan schouder met je zangbroeders. Later konden we wel weer fysiek bij elkaar komen in ons repetitielokaal in het Fulcotheater. Daar pak je toch beter de noten met de dirigent in één ruimte”, beschrijft voorzitter Will Kolenbrander het afgelopen jaar.
In de zomer leek alles goed te gaan. Er werd weer geoefend in het vertrouwde Fulcotheater. Na slechts drie repetities volgde een optreden in september in de IJsselsteinse basiliek ter gelegenheid van de open monumentendag.
Op het programma stonden vooral bekende werken, maar er was ook een primeur van een nieuw werk: Goin’ Home van de Tsjechische componist Antonin Dvorák (1841-1904). Dit is een bewerking van een deel uit de symfonie De Nieuwe Wereld. Vaste pianiste Marjan Fey had het initiatief genomen voor dit concert. Als kerkmusicus en organist van de basiliek had zij voor zaterdag de koormuziek geprogrammeerd en op zondag speelde zij, samen met de befaamde organist Jos van der Kooy, op het orgel van de basiliek. Het mannenkoor bleek nog in prima vorm te zijn, zo was af te leiden uit het enthousiast applaus van het publiek.
Na dit concert richtte de mannen zich op de volgende uitdaging: het kerstconcert 2021 op 18 en 22 december in IJsselstein en in Nieuwegein. “Heel spijtig dat het weer niet door kan gaan. Maar het is niet anders. We hebben nu wel ontzettend veel zin het volgende kerstconcert extra op te pakken.”

Big band

Het koor zal dit in 2022 doen met de verrassende aanvulling van oud The Voice-winnaar Dennis van Aarssen met zijn big band. “We oefenen nummers als Sound of Silence van Simon & Garfunkel, God only knows van de Beach Boys en Hallelujah van Leonard Cohen. De inzetjes en samenzang is veel anders dan we gewend zijn. Veel ritmischer natuurlijk. Het is lastiger om onder de knie te krijgen, maar tijdens de repetities begint het al aardig te swingen.”
De voorbereidingen zijn in volle gang. Kolenbrander is erg hoopvol. “Wij nemen hierin het initiatief. Met het repertoire, de uitnodiging van de big band, de repetities. Dit moet goed gaan komen in 2022!” Het koor gaat dus gestaag verder. “We zijn al heel veel jaren op elkaar ingespeeld. Het koor is een hechte club met al jaren onze vaste dirigent Michel de Valk en Marjan natuurlijk op de piano. En we gaan ook zeker mee in onze tijd.”
Vaak worden muziekwerken uit opera’s op het programma van mannenkoren gezet. ‘’Deze passen natuurlijk ook zeer bij een dergelijk koor, maar ook in de 20e eeuw zijn componisten aan het werk geweest die hun sporen hebben achtergelaten. Denk hierbij aan muziek van Leonard Cohen, Paul McCartney, Elvis Presley en Charles Aznavour. Het Fulco’s Regionaal Mannenkoor kijkt altijd verder dan de werken van Verdi, Schubert en Mendelssohn. Het kerstconcert in 2022 zal hier met een big band een goede afspiegeling van zijn.”

Teruggave kaarten

Kaarten voor de afgelaste concerten van het Fulco’s Regionaal Mannenkoor kunnen via het Fulcotheater worden ingeleverd. Het Fulcotheater roept op een mail te sturen naar kassa@fulcotheater.nl met vermelding van een IBAN nummer. Het bedrag wordt dan zo spoedig mogelijk teruggeboekt.

Linda de Kort

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37