Jos Epping bij zijn brasserie De Kloostertuin.  ''Overal in IJsselstein wordt er gescand en gecontroleerd. En dat gaat goed.''
Jos Epping bij zijn brasserie De Kloostertuin. ''Overal in IJsselstein wordt er gescand en gecontroleerd. En dat gaat goed.'' Foto: Linda de Kort

Plaatselijke horeca: ‘Wij blijven vooral gastheer’

Algemeen 937 keer gelezen

IJSSELSTEIN / MONTFOORT/ LOPIK • “We volgen de richtlijnen van de Rijksoverheid”, is de meest gehoorde zin binnen de horeca in IJsselstein en omstreken. De uitbaters van restaurants, kroegen en sportkantines houden rekening met de invoering van de coronapas en hanteren de controle hierop.

“De regels zijn niet leuk en geven extra gedoe, maar wij volgen gewoon de regels”, aldus Harry van den Berg van café Bolle Harry in Montfoort. “Wij geven duidelijk bij onze klanten aan dat wij controleren op de coronapas. En dat gaat goed. Mensen zijn vooral blij dat we weer een feestje kunnen houden.” Van den Berg verwacht dan ook geen problemen met de gemeente. “Ze mogen komen controleren, wij hebben niets te verbergen!,” voegt hij lachend toe.

Het lijkt dat horeca en bezoekers zich goed aanpassen. Voordien was er nog wat onduidelijkheid en verwarring. Oudere mensen die geen QR-code op een smartphone konden overleggen of een handjevol bezoekers die discussieerden over het onderwerp. Maar inmiddels heerst vooral het gevoel: we mogen weer!

In IJsselstein geeft Jos Epping van Brasserie de Kloostertuin een toelichting: “Natuurlijk zijn we blij dat we weer meer open mogen. Overal in IJsselstein wordt er gescand en gecontroleerd. En dat gaat goed. Ook voor ons eigen personeel is er nu meer veiligheid.”

Realistisch

Maar Epping is ook realistisch. “In onze sector draait het om ontspanning, een leuke tijd beleven. Dat staat wel onder druk met de huidige maatregelen. We krijgen namelijk nu ook de rol van politieagent toebedeeld. Dat hoort helemaal niet bij onze sector. Sterker nog, we moeten strenger handhaven dan een boa. Ondanks de privacywet moeten wij controleren op de coronapas en ID.”

Epping praat ook als voorzitter IJsselstein en omstreken van Koninklijke Horeca Nederland. Hij begrijpt de maatregelen heel goed, maar verliest hierbij niet de rol van de horeca uit het oog. “We zijn vooral gastheer voor onze bezoekers en bieden een avondje uit. Ik zie ook dat de horeca als enige sector deze controlerende rol zo zwaar krijgt toebedeeld. Ondanks goede contacten vanuit de branchevereniging met de landelijke politiek zijn er eerder beloftes gedaan die niet werden nagekomen. Dus we blijven kritisch naar het beleid kijken. In ieder geval volgt IJsselstein het landelijke voorbeeld om de controle op de coronamaatregelen te houden op meldingen en excessen. En ik hoop maar dat hierdoor geen onterechte meldingen binnenkomen, want we moeten nu echt weer na een zware periode samen met elkaar verder.”

Saamhorigheid

Epping ziet daarin ook samenhorigheid in de IJsselsteinse binnenstad. “Natuurlijk is er verschil tussen een restaurant en een café. Het is toch anders voor een restaurant als voor een kroeg die om 12 uur ‘s nachts moet sluiten. Maar we willen nu allemaal vooral vooruit. Want de horeca heeft bijvoorbeeld ook te kampen met een groot personeelstekort door de gevolgen van het eerdere coronabeleid en we moeten echt nog afwachten wat de toekomst gaat brengen.” 

De gemeente IJsselstein bevestigt de invoering zoals Epping die schetst. “We controleren op meldingen en excessen, maar tot nu toe verloopt alles rustig”, aldus Elise van Schalkwijk van de gemeente IJsselstein. “Iedereen werkt mee. Eén club heeft ervoor gekozen niet aan de controle binnen hun horecagedeelte mee te willen werken, maar volgt hiermee de regels op door niet open te gaan.”

Deze club is Highlands in IJsselstein. “Wij zijn een vereniging met leden. Na goed overleg hebben wij besloten dat we geen leden kunnen uitsluiten. Daarom hebben we ervoor gekozen niet te controleren en dus gesloten te blijven”, staat helder op de Facebookpagina van de vereniging te lezen.

In Montfoort worden dezelfde richtlijnen gevolgd. “We handhaven niet actief en treden alleen op als we signalen krijgen dat er sprake zou zijn van excessen. Dat is tot op heden niet het geval; er zijn ons geen voorvallen bekend en het is rustig gebleven”,  aldus woordvoerder Wied Ruijssenaars van de gemeente Montfoort. Zijn collega Heleen Vogel van de gemeente Lopik meldt hetzelfde geluid: “In Lopik zijn er geen meldingen over eventuele ongeregeldheden binnengekomen.”

Ook sportverenigingen hanteren de regels. Zowel Hockeyclub IJsseloever als voetbalclub VVIJ vragen bijvoorbeeld om een geldige QR-code. Bij de hockeyclub zijn zelfs coronacoördinatoren in het weekend aanwezig om bezoekers hierbij te ondersteunen. Met voldoende vrijwilligers lijken ook deze clubs de maatregelen te volgen, waardoor het gezellige biertje na de afloop van een wedstrijd geen belemmering meer lijkt te hebben.

De Nederlandse horeca is sinds zaterdag 25 september weer helemaal geopend, althans tot middernacht. Met een QR-code of een geldig testbewijs kunnen bezoekers naar binnen. De horeca hoeft niet langer de anderhalve meter afstand te handhaven en het aantal bezoekers is onbeperkt. Toch is de maatregel niet onomstreden. Hoe gaat de horeca in IJsselstein, Montfoort en Lopik hiermee om? Een rustig verloop is het beeld dat blijft hangen.

Linda de Kort

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50