Robert Landsman, Mieke Kromwijk en Patrick van den Brink waren - met hun collega's - zaterdag druk aan het oefenen om de volgende maestro te worden.
Robert Landsman, Mieke Kromwijk en Patrick van den Brink waren - met hun collega's - zaterdag druk aan het oefenen om de volgende maestro te worden. Foto: Lysette Verwegen

Wie wordt Amicitia’s nieuwe maestro?

Algemeen 694 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Mandy Pijnenburg van Dansja won in 2018 de eerste editie van ‘Wie wordt Amicitia’s maestro’. Door de coronabeperkingen kon ze extra lang van haar titel genieten. Maar dat is binnenkort voorbij: op zaterdag 30 oktober om 20.00 uur in het Fulcotheater brandt voor de tweede maal de strijd los tussen zes bekende IJsselsteiners die voor jury en publiek Harmonieorkest Amicitia gaan dirigeren.

Het lijkt zo simpel: een beetje zwaaien met de dirigeerstok. Patrick van den Brink, Christa Grootveld, Mieke Kromwijk, Robert Landsman, Bert Murk en Elma Sandee weten inmiddels wel beter, nadat ze van docent/dirigent Bas Pollard de kneepjes van het vak leren. Want of je nu ex-burgemeester, bestuurslid, manager, lifestyle-coach of uitvaartondernemer bent en wel of geen noten kunt lezen: ze zijn allemaal nerveus. 
Christa Grootveld is gewend vanaf het podium te praten en ze zingt in een koor. “Ik word ’s nachts wel eens wakker en denk ‘Hoe dan?’ Ik ken mijn lievelingsstuk Les Miserables en ben gewend om naar een dirigent te kijken, maar dit is een ontdekkingsreis. Nu moet ik weten waar de muzikanten zitten en samen met de musici mijn interpretatie aan het stuk geven.”

Ook uitvaartondernemer Robert Landsman is onzeker: “Ik ben gewend de leiding te nemen, maar nu moet ik dwingend en sympathiek zijn voor het orkest.” Als romanticus koos hij voor Romeo en Julia. “Muziek is emotie. Ga de warmte en liefde van deze muziek maar eens overbruggen als je zo gespannen als een veer voor het orkest staat.” Hij oefent zelfs in de auto: “Onbespied, met een hand aan het stuur.” Hij lacht: “Maar ook stiekem in de keuken, met een zwaar aanzetstaal voor messen.”

Oud-burgemeester Patrick van den Brink koos voor Holy night. “Echt een stuk uit onze familie.” De baton blijkt wat anders dan de voorzittershamer die hij met gemak hanteert. “Nu moet ik de maat en het gevoel overbrengen en dat is moeilijk, maar ik voel me veilig bij Amicitia.”

Hardloopcoach Elma Sandee speelde vroeger in een brassband. Ervaring genoeg toch? “Nee! Als dirigent moet je op zoveel letten: de maat aangeven en het orkest begeleiden. Dat vergt veel energie.” Ze koos voor Carmina Burana en heeft een geheime aanpak om zich nog beter voor te bereiden. “En ik ben naar het hol van de leeuw gegaan”, grapt ze. “Als ik iets doe, doe ik het goed. Ik houd van uitdagingen, maar dit is vooral een hele leuke belevenis en een kennismaking met klassieke muziek; het echte werk.”

Kaarten kosten 20 euro en zijn te reserveren via www.harmonieamicitia.nl. Het gaat om de laatste kaarten. 

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20