Afbeelding
Foto: Gemeente Montfoort

Gemeente Montfoort wil kloof met inwoners slechten

Algemeen 475 keer gelezen

MONTFOORT • De gemeente Montfoort erkent dat de kloof tussen gemeente en inwoners groot is. Zij onderschrijft de conclusie van onderzoeksbureau Movisie naar de leefbaarheid in de gemeente en stelt een zogeheten gebiedsmanager aan die moet gaan fungeren als een zichtbare en benaderbare verbinder.

Directe aanleiding is de opschudding na het steekincident in januari in de wijk Hofland, waarbij een statushouder een voor hem onbekend 16-jarig meisje levensgevaarlijk heeft verwond. Kort daarna vond voor het gemeentehuis een demonstratie plaats waarmee een honderdtal inwoners per direct meer waarborgen eiste voor hun veiligheid. De zorgen spitsten zich toe op de wijk Keizerrijk, een andere wijk dan waarin het incident heeft plaatsgevonden, omdat daar volgens de demonstranten al jarenlang problemen zijn die het gevoel van veiligheid ondermijnen. Een deel van de inwoners uitte haar onvrede in harde en ook racistische bewoordingen, ook op Facebook, wat bij andere inwoners weer een tegenreactie opriep, ook uit de wijk zelf. De burgemeester heeft enkele dagen na het steekincident gesproken met vertegenwoordigers van de demonstranten. Daaruit kwam naar voren dat er veel onvrede is over een aantal straten in Keizerrijk.

Frustratie

Uit de gesprekken die Movisie heeft gevoerd blijkt dat de harde uitingen veelal voortkomen uit frustratie over verloedering van de wijk, de onmacht om hier iets aan te doen en het ervaren gebrek aan steun vanuit de gemeente. Inwoners met een migratie-achtergrond ervaren op hun beurt een gevoel van uitsluiting.
Aan de andere kant ziet Movisie veel goede wil bij inwoners om hun wijk en de gemeente mooi te houden. De kloof staat echter een vruchtbare samenwerking in de weg. Gemeente en gemeenschap lijken elkaar niet te begrijpen, alsof zij verschillende talen spreken. Een gebiedsmanager kan snel aan de slag met zaken als jongerenproblematiek, aanpak van verwaarloosde tuinen en buurtoverlast, samen met de buurt, woningcorporatie GroenWest en welzijnsorganisatie SWOM. Ook moet er samen met bewoners een actieplan komen voor het Doelenplein in Keizerrijk. Genoemd wordt ook de opbouw van een inwonersnetwerk, bestaande uit Montfoorters met ‘aanzien’ in de buurt en sterke buurtkaders - van moeders - met Syrische, Marokkaanse, Eritrese en Sudanese achtergronden.

Benieuwd

Peter de Graaff, één van de initiatiefnemers van de demonstratie, ziet al dat er actie is ondernomen. ‘’We snappen ook dat niet alles in één keer kan worden opgelost. We zijn daarom heel benieuwd naar de verdere stappen. We houden de vinger aan de pols.’’
Verantwoordelijk wethouder Yolan Koster-Dreese is vastbesloten de adviezen uit te voeren. ‘’We hebben veel geleerd de afgelopen maanden. Gemeente en inwoners zullen dit samen oppakken. En dat gaat voor het verschil zorgen.’’

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37