Het echtpaar De Kruik ontvangt een cheque van wethouder Vlaar. Foto: gemeente Montfoort
Het echtpaar De Kruik ontvangt een cheque van wethouder Vlaar. Foto: gemeente Montfoort

Oprichters Voedselbank verrast met cheque en bloemen

Algemeen 40 keer gelezen

Montfoort - Wethouder Jan Vlaar heeft de heer en mevrouw De Kruik, oprichters van de voedselbank verrast met een cheque ter waarde van 250 euro. Het college is bijzonder trots op deze inwoners die op hun bescheiden manier klaar staan voor de samenleving. 

Tien jaar geleden vatte de heer De Kruik samen met zijn zoon Eric het plan op om een voedselbank voor Montfoort/Linschoten op te richten. Aanleiding hiervoor waren de regelmatige contacten destijds van Erik de Kruik met mensen die ruim onder de armoede grens leefde. Het concept van de voedselbank werd tijdens een autorit naar Zeeuws-Vlaanderen geboren. 

De distributie van de pakketten gebeurden de eerste vijf jaar vanuit het huis van de heer en mevrouw De Kruik. De hoeveelheid liep echter alsmaar op, zodat het uiteindelijk niet meer mogelijk was om dat op deze manier te blijven doen. Antoniushof bleek een uitkomst: hier was een kleine ruimte vrij en voor gratis gebruik.

Inmiddels is de voedselbank in Montfoort en Linschoten een begrip waar menig inwoner spontaan aan doneert. De heer De Kruik is vol passie over deze giften: “Ik krijg er  regelmatig tranen van in mijn ogen.” Hij vertelt over een echtpaar, dat anoniem wil blijven, dat iedere maand belt met de vraag wat er nodig is en dan voor een vast bedrag levensmiddelen inkoopt. Over iedere sponsor praat het echtpaar De Kruik met zeer veel respect en vol waardering.

Er zijn grote en kleine bedrijven die de voedselbank structureel ondersteunen, zowel met geld als met levensmiddelen. Een donateur springt er met kop en schouders bovenuit: de heer Verweij, van bakkerij Verweij uit Linschoten.
Vanaf het allereerste uur doneert de heer Verweij wekelijks vers gebakken broden aan de voedselbank. Bij de start van de voedselbank waren dat drie broden per week. Inmiddels zijn dat er 22. De heer De Kruik heeft uitgerekend dat de heer Verweij ongeveer 10.000 broden heeft gesponsord.

Bakker Verweij zorgt voor variatie in de broden, zodat het ieder week weer een verrassing is. Mevrouw Verweij: “Het zit er vanaf zijn jeugd al ingebakken dat je voor je medemens klaar staat.” Bakker Verweij vult met enige trots hierop aan dat hij dat inderdaad vanuit zijn jeugd heeft meegekregen. Hij blijft broden bakken voor de voedselbank zolang dat nodig is!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport gisteren
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50